Barbara Erskine: Magányos óra


Hol hallottam róla, mi indított arra hogy elolvassam:
A molyon böngészve találtam rá a könyvre, már nem emlékszem pontosan, hogy hogy, de mindenesetre hangulatos és érdekes történetnek tűnt, így kihoztam a könyvtárból

A tartalmáról/fülszöveg:
Kate Kennedy, a sikeres életrajzíró szerelmi csalódása után visszavonul Essexbe, egy magányos tengerparti nyaralóba. Arra számít, hogy itt nyugalmat talál, és békében megírhatja új könyvét. Csakhogy a nyaraló tulajdonosának kislánya, Alison talál egy régi sírt a közeli dűnében, s ez a felfedezés hamarosan beláthatatlan következményekhez vezet. Először azt hiszik, római nyughelyre bukkantak, ám mint kiderül, ez csak részben igaz: Claudia, a régmúltban élt római asszony sorsa kibogozhatatlanul összeforrt egy Nion nevű druida pap sorsával, aki természetesen briton, azaz kelta volt. A sír feltárása következtében váratlanul régóta eltemetett, heves szenvedélyek szabadulnak fel, és különös, hátborzongató életre kelnek. Kate, Alison, valamint a bátyja, Greg soha nem sejtett bonyodalmak közé csöppennek, életük fenekestül fölfordul, amint Kelet-anglia múltjának egyik sötét epizódja erőszakosan betör mai világukba. Kate-et misztikus erők félemlítik meg a nyaralóban. A jegyzeteit széthányják, a számítógépe időnként önállósul. Ajtók csapódnak be, ablakok tárulnak ki. Mit akarnak a kísértetek? Ki követte el a régmúltban azt az erőszakos cselekedetet, melynek ilyen messzire nyúló következményei lettek? Kate, Alison, Greg és a többiek, akiket a hóvihar a nyaralóhoz láncol, a civilizációtól elvágva küzdenek az életükért és az ép elméjükért a kelet-angliai partokhoz kötött kísértetekkel, ókori átkokkal és szenvedélyekkel. Gyűlöletet, féltékenységet, bosszút és égig csapó szerelmet kell legyőzniük, amelyeknek csatája hosszú századokon át zajlott. Igen, századokon át zajlott az igaz szerelem csatája, s most, hogy győztesen véget ér, egymás mellett megpihenhetnek a holtak, s újrakezdhetik életüket és szerelmüket az élők. A meggyötört szerelmesek vonzalma az életveszély küszöbén egyre erősebbé, egyre mélyebbé és véglegessé válik.
Véleményem általában az egész könyvről:
Jó volt, de valahogy nem az igazi. Az eleje nagyon ígéretes volt. A karakterformálás, a hangulatteremtés, a helyszínek mind nagyon jók voltak. Ami nem tetszett, az a konfliktus kibontása és megoldása. Számomra az egész konfliktus valahogy olyan súlytalannak és értelmetlennek tűnt a történtek szempontjából.

Ami nagyon tetszett benne:
Ahogy már írtam, a hangulat, a szereplők az nagyon tetszett az elején. Tény hogy engem nem nehéz megijeszteni, simán félek a sötétben, lemenni este egyedül a pincébe felér egy véres bátorságpróbával, de azért szerintem pont jó volt a borzongatósági faktor. Olyan kísértetsztoris, nem az az atom-félős fajta, hanem az a minőségi light-os borzongás :D

Ami nagyon nem:
A konfliktus kibontása és lezárása. Nehéz erről spoiler nélkül írni, úgy nem tudok mást, mint amit már leírtam nem sokkal ezelőtt.

SPOILER:
Persze, kellett bele egy gyilkosság, hogy valakinek komolyan baja essen, hogy elhiggyük, hogy most aztán tényleg nem babra megy itt a játék meg az ijesztgetés, de őszintén az egésznek nem volt értelme. Ahogy leírja ezek nem zakkant, vérszomjas utáljuk az élőket kísértetek, hanem olyanok, akik akarnak valamit, de ez egyiküknek sem használt. Vagy csak azért mert szegény Bill haza akarta vinni Alisont? De alapból értelmetlen, hogy Claudia volt mellette, és a kislány mégis egy férfi erejével bírt. Akkor Marcus szállta meg? De Marcus miért akarta volna megölni? Neki nem baj ha hazamegy, hagyják csak a sírt békén. A vége meg.. ok, értem én, hogy a történelem ismétli önmagát (úgy ahogy) csak most a vesztes fél félre tudott állni... de akkor is, most ettől miért nyugodott le a kísértet? Be kellett volna törni a múzeumba, sót szórni a testére és elégetni* :D
SPOILER VÉGE

Értékelés:
5/10

Könyv adatai:
  • Szerző: Barbara Erskine
  • Cím: Magányos óra (eredeti cím: Midnight is a Lonely Place)
  • Kiadó: Aquila Könyvkiadó
  • Kiadás éve: 1999 (eredeti kiadás:1994)
  • Oldalszám: 542
  • Forrás: könyvtári könyv, az Egyetemi Könyvtár jóvoltából:)
  • Külcsín: ezen már nem volt rajta a védőborító, amin a nyakék látható, így sima kék, rajta fehér betűkkel és a gerincét egy kódszámots matrica csúfítja el :))
  • Értékelése könyves oldalakon: Moly: 86%. Goodreads: 3,85/5 382 értékelés alapján   
* na vajon honnan való az utalás? :)) piros pont a megfejtőnek   

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Piros pont virtuálisan átadva :))

      Amúgy ha már Odaát, akkor kár, hogy mostanában nem volt ilyen rész, azok a régi kísértetes keressük meg a tárgyat és gyújtsunk örömtüzet típusú részek nagyon hangulatosak voltak :)

      Törlés

Kedves Hozzászóló!

Nagyon örülök minden hozzászólásnak, és éppen ezért nem szeretnék semmilyen hozzászólás korlátozást bevezetni. De egy bejegyzés kapcsán kialakuló beszélgetést sokszor nehéz nyomon követni, ha már a sokadik "Névtelen" ír hozzászólást.

Ezért ha nincs goggle fiókod / open ID-d stb. kérlek: használd a megjegyzés írása mint: név/URL opciót!

AZ URL-hez bármely oldalt linkelhetsz, pl a moly.hu profilodra mutatót is!