J. R. R. Tolkien: A woottoni kovácsmester

Hol hallottam róla, mi indított arra hogy elolvassam:
Gyűrűk ura rajongásom kezdete óta figyelem a könyvesboltok polcain az író nevét viselő könyveket, így természetesen felfigyeltem már erre is, de annyira nem keltette fel az érdeklődésemet eddig, hogy meg is vegyem. Most azonban az alexandra.hu  akciójában 499-ért meg tudtam szerezni, és lecsaptam rá, és egy vizsgám után délután el is olvastam.
A tartalmáról/fülszöveg:
"Valamikor régen volt egyszer egy falu. Nagy-Woottonnak hívták. Réges-régóta élt itt egy szokás, mely megkülönböztette az összes többi falutól a kerek világon. 24 évente ugyanis itt tartották meg a Jó Gyerekek Lakomáját, ahol a Szakács felszolgálta a Nagy Tortát. Gyönyörű torta volt az, édes és hatalmas. Ám történt egyszer, hogy a Nagy Torta ősi receptjét egy botcsinálta Szakács új összetevővel egészítette ki: egy tündércsillaggal. Nem tudta, hogy az a gyermek, aki lenyeli a csillagot, megkapja a tündérek nyughatatlan vándorlelkét csakúgy, mint a jogot, hogy beléphessen Tündérországba."
Véleményem általában az egész könyvről:
A Giles-hoz hasonlóan rövidke kis regény, körülbelül egy óra alatt kivégeztem, de lehet hogy annyi sem volt. Hasonlóan könnyed, hangulatos meseregény.

Értékelés:
  • 9/10
Könyv adatai:
  • Szerző: J. R. R. Tolkien
  • Cím: A wootoni kovácsmester
  • Eredeti cím: Smith of Wootton Major
  • Fordította: Békési József
  • Kiadó: Szukits Könyvkiadó
  • Borító:Szendrei Tibor
  • Illusztrációk: Kelemen István
  • Kiadás éve: 2002
  • Oldalszám: 59
  • Forrás: saját könyv
Külcsíny:
Ezzel nem igazán vagyok megelégedve. A Szukits Könyvkiadó nemigen tiszteli meg Tolkien könyveit méltó borítóval. Többen is hasonlóan bugyuta ábrázatúak a szereplők, nem tudom, vajon mindegyik Szendrei Tibor remekműve-e. Párom szerint ezen a könyvön olyan arcot vágy a kovács, mintha sokszor verte volna magát tökön a kalapáccsal, és most igyekezne nem megismételni :D Hát, nem tudom, mindenesetre nem túl értelmes az ábrázata :)) Maga a könyv érezhetően jobb minőségű mint a Fátum Ars-é (ők adták ki először csak úgy, mint a Giles-t) de az ő borítójuk ez esetben is mérföldekkel jobb. Bár azt írtam, hogy nem volt baj az említett másik könyv esetén az újrapapírral, azért sokkal jobban szeretem, ha erre a vastag, vajszínű papírra nyomtatják a könyveket. Viszont azokat a szintén rémesen bugyuta rajzokat nem kellett volna belerakni :S Ezek a rajzok inkább karikatúrák és egyáltalán nem illenek a könyv hangulatához. Oké, hogy ez meseregény, de könyörgöm, ez nem jelenti azt, hogy bugyuta borító és idétlen rajzok kellenek hozzá...

Remélem, hogy a Szukits talál jobb illusztrátorokat, vagy egy másik kiadó újra kiadja majd Tolkien életművét, szép borítókkal, és bugyuta illuszrációk nélkül. Amúgy nincs bajom azzal, ha vannak rajzok egy könyvben, sőt (pl az Anne Shirley sorozatban nagyon szépek voltak, hiába na az Európa jobban tudja mitől döglik a légy).Azért a Szukits se ront el minden könyvet, pl a Tolkian meséi az jó lett. De a Gyűrű keresése borzalmas, esküszöm ha sok pénzem lesz átköttetem az enyémet... Szegény Frodó meg Gimli, bár igazából mindenki borzasztó a borítón...





Eredetileg publikálva a http://flameheart.freeblog.hu/-n 2011. jan. 22. 23:58

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Hozzászóló!

Nagyon örülök minden hozzászólásnak, és éppen ezért nem szeretnék semmilyen hozzászólás korlátozást bevezetni. De egy bejegyzés kapcsán kialakuló beszélgetést sokszor nehéz nyomon követni, ha már a sokadik "Névtelen" ír hozzászólást.

Ezért ha nincs goggle fiókod / open ID-d stb. kérlek: használd a megjegyzés írása mint: név/URL opciót!

AZ URL-hez bármely oldalt linkelhetsz, pl a moly.hu profilodra mutatót is!