George R. R. Martin: A Game of Thrones

A Song of Ice and Fire #1
A Pride and Prejudice után ismét egy angol nyelvű könyv. De ezúttal egy olyan, amit gond nélkül és gördülékenyen olvastam, jóllehet voltak ismeretlen szavak szép számmal, a megértést nem zavarták igazán. Ezt neked Lady Austen, mégis tudok angolul :P :D De azért azt hiszem a klasszikusok ezután szigorúan magyarul, a kortársak pedig továbbra is jöhetnek angolul :)

  • Hol hallottam róla, mi indított arra hogy elolvassam:
Nem tudom hogyan, és miért, de az HBO-s sorozatig ez a könyv teljesen elkerülte a figyelmemet. Igaz, hogy nagyon szeretem a fantasy-t, de valahogy mégis sok klasszikus kimaradt, talán azért mert könyvesblogokból szedem a rágcsálnivalókat, és főként újdonságokkal találom szembe magam.
Egy szó mint száz, történt pedig, hogy a TV-sorozatok idei évadzárói után elszomorodtunk párommal együtt, hogy mi most mit fogunk nézni, és arra jutottunk, hogy kell valami új sorozat, de néha nagyon finnyásak tudunk lenni, és kissé tanácstalanok voltunk. Aztán a párom mondta, hogy van egy sorozat ami nekem való, olyasmi mint a Gyűrűk ura, és még egy sárkányos lány is van benne. Az első rész mégis sokáig nézetlen maradt, aztán mikor bekapcsoltam egy este, a drágám még el is kezdte, hogy nem biztos ám benne hogy erre ő kíváncsi, tulajdonképpen nekem találta. De addigra kicsit utánanéztem már hogy mi ez, kíváncsi lettem és megnézettem vele is :) Nem is kellett hozzá sok, és mindketten úgy tapadtunk a képernyőre mint két nyálas gumimaci, és amíg tartott a készlet, zsinórban néztük a részeket, naponta kettőt hármat, ami egyórás epizódok esetén vizsgaidőszakban különösen hasznos volt :D
Tudom, hogy a sorozat sokaknak nem tetszik, főként azoknak akik előbb olvasták a könyvet, de fordított helyzetből én másképp látom a dolgot, pláne, hogy a sorozat nélkül talán soha nem olvastam volna el a könyvet. A sorozat szerintem nagyon igényes, a látványvilág fantasztikus, méltó a Gyűrűk urás hasonlításokra. A forgatókönyv is jól lett összerakva, a szereplők jól kiválogatva, mindenki igazi karakter, nem papírmasé figura, jóllehet a történet és a szereplők is eltérnek kicsit a könyvtől. Szerintem egyes dolgok azért mert nem lehetett volna jól megvalósítani őket filmen, mások pedig valószínűleg a tervezett játékidő miatt, hogy beleférjen a történet egy-egy epizódba. Összességében nekem nagyon tetszett a sorozat. Először úgy terveztem, hogy most csak az első kötetet olvasom el, aztán majd a másodikat a második évad után, és így tovább sorban, de azt hiszem ezt nem bírom kivárni, pláne hogy a második évad csak áprilisban jön...
  • A tartalmáról/fülszöveg:
"Long ago, in a time forgotten, a preternatural event threw the seasons out of balance. The cold is returning, and in the frozen wastes to the north of Winterfell, sinister forces are massing beyond the kingdom's protective wall. To the south, the King's powers are failing, and his enemies are emerging from the shadows of the throne. At the center of the conflict lie the Starks of Winterfell, a family as harsh and unyielding as the frozen land they were born to. Now Lord Eddard Stark is reluctantly summoned to serve as the King's new Hand, an appointment that threatens to sunder not only his family but also the kingdom itself. A heroic fantasy of lords and ladies, soldiers and sorcerers, assassins and evildoers who come together in a time of grim omens. The first volume in George Martin's series."

"In a world where the approaching winter will last four decades, kings and queens, knights and renegades struggle for control of a throne. Some fight with sword and mace, others with magic and poison. Beyond the Wall to the north, meanwhile, the Others are preparing their army of the dead to march south as the warmth of summer drains from the land. After more than a decade devoted primarily to TV and screen work, Martin (The Armageddon Rag, 1983) makes a triumphant return to high fantasy with this extraordinarily rich new novel, the first of a trilogy. Although conventional in form, the book stands out from similar work by Eddings, Brooks and others by virtue of its superbly developed characters, accomplished prose and sheer bloody-mindedness. Although the romance of chivalry is central to the culture of the Seven Kingdoms, and tournaments, derring-do and handsome knights abound, these trappings merely give cover to dangerous men and women who will stop at nothing to achieve their goals. When Lord Stark of Winterfell, an honest man, comes south to act as the King's chief councilor, no amount of heroism or good intentions can keep the realm under control. It is fascinating to watch Martin's characters mature and grow, particularly Stark's children, who stand at the center of the book. Martin's trophy case is already stuffed with major prizes, including Hugos, Nebulas, Locus Awards and a Bram Stoker. He's probably going to have to add another shelf, at least. Major ad/promo."
  • Véleményem általában az egész könyvről:
Nagyszerű, nagyívű hihetetlenül izgalmas történet, jól felépített világ, érdekes szereplők, vér, szex és intrikák. Ser Martin érti a mesterségét, az egyszer biztos.
Itt egyetlen szereplő sem fekete és fehér, érezhetően hús vér karakterek a maguk hibáival, kicsinyességével és rövidlátásával, nem pedig egysíkú hősök, mindig bátrak, jók és önfeláldozóak.
És senki sincs biztonságban. Nem úgy mint az átlagos történetekben, amikor a legnagyobb izgalmak között is felsóhajtunk : "Á, a főszereplő úgyse fog meghalni." Ser Martin van olyan könyörtelen mint Cersei Lannister, és ha úgy hozza történet sodra igenis  elteszi láb alól akit akar. Ez a sorozatban igencsak meglepett, nem számítottam rá egyáltalán. A sorozatot látva már kiismertem a mestert ilyen szempontból, és tudtam is mi fog történni a könyvben, ettől azonban nem lett kevésbé megrázó, legfeljebb kevésbé meglepő.
Epikus történet, de nem a jó és a rossz gigantikus harca, hiszen itt nincs jó és rossz, mindenki elsősorban a saját és legfeljebb a családja oldalán áll. Ennek ellenére minden oldalon vannak nagyon is szerethető karaktarek, akik azért végső soron minden hibájukkal együtt jók, akiknek lehet nagyon drukkolni, de ami az egyiknek jó lesz az a másiknak lehet hogy nagyon nem... és ettől csak még jobb és izgalmasabb a történet.
Martinról több helyen is kiemelik hogy több szempontból is újat hozott a fanatsy világába, közte azzal hogy nyíltan ábrázolja a szexualitást.  Ez valóban így is van, azonban a sorozat után azt hittem a könyveben sok szexjelenet lesz, de a sorozathoz képest alig, és azok is egy-két szókimondó mondattal lettek elintézve. Nem mintha keveselltem volna :D csak minthogy ezt több helyen írták, azt hittem lesz benne olyan amin meg lehet botránkozni :))
  • Ami nagyon tetszett benne:
Minden :) de különösen a történet szövevényessége és a karakterek. Rendkívül emberiek a szereplők, számtalan hibával és hiányossággal, esendőséggel. És persze a ravaszok kihasználják a másik naivságát és... nem tudom leírni de iszonyat jó az egész. Ezek a sok dimenziós karakterek a történet lelke, és őmiattuk lesz abszolút hiteles az egész.
  • Ami nagyon nem:
Ilyen azt hiszem nem is volt. Az nem tetszik, hogy most nincs a kezem ügyében a következő kötet :)
  • Értékelés:
100/10
Kiemelkedően jó könyv, nem csak hogy egyértelműen kedvenc, de ez valami olyasfajta magas színvonalú mestermunka, ami az én értelmezésemben szépirodalom is lehet. Mert meglehet hogy fantasy, de semmi könnyű nincs benne, súlyos és hiteles történet, mégis 100% szórakozás. Talán ez az egy szól a szépirodalmiság ellen? :P

Ajánlom azért Ser Martinnak, hogy ezt a nagyon jó véleményemet a hetedik (és elvileg befejező) kötetig fenntartsa... Mert most aztán nagyon magasak az elvárásaim a többi kötettel szemben.
  • Könyv adatai:
Szerző: George R. R.Martin (Teljes név: George Raymond Richard Martin)
Cím: A Game of Thrones (A Song of Ice and Fire #1) magyarul: Trónok harca (Tűz és jég dala #1)
Kiadó: Harper-Voyager
Kiadás éve: eredetileg 1996 az én példányomé 2003
Oldalszám: 807
Forrás: saját könyv, ismét via bookdepository
Külcsíny: szép, tetszetősen vastag könyv, papírkötése ellenére jó minőségű, szerintem újraolvasás esetén sem fog szétesni. Kb egy heti forgatás után ránézve a borítóra viszont feltűnt, hogy basszus milyen hülyén állnak ennek a sárkánynak a fogai... a magyar kiadás sárkányos borítója szebb, de angolul ebből a kiadásból találtam olyat a bookdepository-nál amiből megvan és ugyonakkora méretű a többi kötet is.*


*:A City of Fallen Angels és az Eragon után meganultam hogy nem olyan egyszerű ez, hogy egy könyv egy kiadó ugyonakkora az angol könyvpiacon. Lásd pl. Twilight. Hiába Atom kiadás mind a 4 kötet, a Braking Dawn vmiért nagyobb alakú.

Eredetileg publikálva a http://flameheart.freeblog.hu/-n 2011. szept. 4. 22:59

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Hozzászóló!

Nagyon örülök minden hozzászólásnak, és éppen ezért nem szeretnék semmilyen hozzászólás korlátozást bevezetni. De egy bejegyzés kapcsán kialakuló beszélgetést sokszor nehéz nyomon követni, ha már a sokadik "Névtelen" ír hozzászólást.

Ezért ha nincs goggle fiókod / open ID-d stb. kérlek: használd a megjegyzés írása mint: név/URL opciót!

AZ URL-hez bármely oldalt linkelhetsz, pl a moly.hu profilodra mutatót is!