Alwyn Hamilton: A ​homok leánya (A sivatag lázadója #1.)

Könyves csendéleteim második felvonás - saját kép
Hol hallottam róla, mi indított arra hogy elolvassam: 
Gyönyörű, megkapó borítójának köszönhetően figyeltem fel a molyon a könyvre, majd a fülszöveg alapján igazán érdekesnek tűnő tartalom hatására még valamikor az év elején vettem fel a várólistámra a Homok leányát és kezdtem el figyelni. A növekvő számú kedvező molyos értékelések hatására év eleji könyvvásárlási hullámomban be is szereztem a kötetet, de csak most olvastam el.
 

A tartalmáról/fülszöveg: 
"Egy ​mesterlövész. Egy álmodozó. Egy piszok jó hazudozó.
Bár Mirádzsi sivatagjait már az emberek uralják, az elhagyatott, vad területeken még mindig a mitikus lények irányítanak, és az a hír járja, hogy a dzsinnek mágiája sem veszett el. Az emberek számára ez egy könyörtelen hely, pláne ha az illető szegény, árva vagy nő.
Amaniról mindhárom elmondható. Tehetséges lövész, aki remekül céloz, azonban nem tud elszabadulni Porfészekből, ebből a halálra ítéltkisvárosból, ahol két lehetősége van a jövőre nézve: megházasodik vagy meghal.
Ám egy nap találkozik Jinnel, a karakán, jóképű idegennel, aki tökéletes szökési tervet tár elé. Bár Amani hosszú éveken át álmodozott az otthona elhagyásáról, azt sohasem gondolta, hogy egy körözött szökevénnyel menekül majd, ráadásul egy mitikus lovon vágtatva el a vérszomjas Szultán serege elől. Arra pedig végképp nem számított, hogy beleszeret a titokzatos idegenbe, aki nemcsak a sivatag titkait mutatja meg neki, de felfedi, ki is valójában a lány, és milyen nagy dolgok várnak rá."


Véleményem általában az egész könyvről: 

Bár összességében remek könyvnek tartom, bevallom, kicsit nehezemre esett belerázódni, úgy tűnik rögös út vezet Bécs polgári szalonjaiból a varázslattal teli sivatagba. 
Nagyszerű sorozatindító kötetet tarthatunk kezünkben a Homok leányával. Alig néhányszáz oldal, de úgy pörögnek az események, akár homokszemek a sivatagi szélben, melyek során Amani-ból, a lobbanékony, csupán menekülni, Porfészekből eltűnni vágyó lányból önmagát megtaláló, bátor hősnő lesz. Nagyon tetszett az ő karakterfejlődése, ahogy a csendes lázadónak szülőfaluja fogságából kiszabadulva lehetősége nyílik megismerni önmagát, kiteljesíteni a személyiségét. Jin személyében is érdekes karaktert kapunk, ő a titokzatos idegen, akiről csak apró villanásokban derül ki valami,és még a könyv végére érve sem érezhetjük úgy, hogy igazán kiismertük őt. A könyvben megjelenő, és a a későbbiekben valószínűleg fontos szerepet kapó mellékszereplők is olyan karakterek akikkel jó lesz még találkozni a többi kötetben, amik remélhetőleg minél hamarabb megjelennek.

Hangulata, atmoszféra: 
Sokan kiemelték a vadnyugat és az arab világ találkozását a könyvvel kapcsolatban. Számomra a könyv világában sokkal hangsúlyosabb volt az arab világ megjelenése, a lények, a szokások, a sivatag, a karaván; inkább arab ez a világ. A vadnyugati hangulatból egyedül a pisztolyok jelennek meg szerintem. De ez nem hibája a könyvnek, igazán hangulatos és egyedi világot teremt. Szinte éreztem a sivatag forróságát, a homokszemeket a bőrömön, láttam magam előtt a dűnéket és sziklákat. A vallás megjelenítését ügyesen kezeli az írónő, nem igazán iszlám vallásúak a könyv szereplői, de egy ahhoz hasonló, a keleti mondavilág lényeivel benépesített egyistenhitük van; emellett a nők szerepe is hasonló. A dzsinnek mindannyiunknak ismerősek, ha máshonnan nem is hát az Aladinból, de a többi, eddig nem látott lény is lenyűgöző vagy félelmetes.

Ami nagyon tetszett benne: 
Tulajdonképpen minden, nehéz lenne csak egy dolgot kiemelnem, egy nagyon jól összerakott könyvről van szó szerintem.
Könyves csendéleteim második felvonás - saját kép

Ami nem:
Nem volt ilyen.
Könyves csendéleteim második felvonás - saját kép

Külcsín (kívül-belül): 
Nem tagadom, a borító levett a lábamról. Bár a cselekmény ismeretében ezúttal is beleköthetnék a borítóba, de egy annyira jól összerakott, szép és hangulatos borítóról van szó, hogy mégsem teszem. Nincs aranyozás, domborítás, mattítás vagy egyéb extra, de mégis nagyon szép, tetszetős a könyv. A borító belsején lévő sivatag is nagyon hangulatos, akárcsak a fejezetek elején lévő homokszemek. A papír vastag, krémszínű, szép a szedés és a betűk is, kellemes volt olvasni.
Könyves csendéleteim második felvonás - saját kép

Belbecs (nyelvezet, fogalmazás és hasonlók): 
A fordítással nem volt gond, szép, kerek mondatokat kapunk. Helyesírási vagy központozási hiba sem tűnt fel.

Értékelésem: 10/10

Könyv adatai: 
Szerző: Alwyn Hamilton
Cím: A homok leánya
Eredeti cím: Rebel of the Sands
Fordító: Béresi Csilla
Kiadó: Maxim Kiadó
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 296 oldal
Forrás: saját könyv

Értékelés könyves oldalakon: 
Moly: 88%  86 csillagozás alapján 

Goodreads: 3,96 / 5  31324 értékelés alapján
(de a goodreads csillagfelfogása kicsit más: 1 - didn't like it=nem tetszett, 2 - it was ok= jó volt/elment, 3 - liked it = tetszett, 4 - really liked it= nagyon tetszett, 5 - it was amazing=lenyűgöző volt) 

Ennyi :)