Én is én is én is - Molyság kórság


A moly.hu-n kihívás és plecsni dömping van, és ezért meg mert amúgy is bel szigorlatra készülök és emiatt k**** sok szabadidőm van, én is csináltam egyet :D

Gyertek, és játszatok velem Ti is, evezzünk ismeretlen vizekre!

"Olvassunk ismeretlen vagy elfeledett íróktól származó könyveket!
Hívjuk fel egymás figyelmét méltatlanul el nem ismert írók könyveire, vagy éppen figyelmeztessük egymást elolvasásra nem méltó könyvekre!
Láttál a könyvtárban/ antikváriumban/ könyvesboltban egy érdekesnek tűnő könyvet, azonban ismerőseid még csak nem is hallottak róla, es a neten sem találsz róla érdemi információt? Vágj bele, és oszd meg élményedet velünk is!
A kihívás teljesítésének feltételei: olvass el 1 db olyan könyvet, amelynek moly adatlapján nincs két szöveges értékelésnél, három csillagozásnál és tíz olvasásnál több, netán még moly adatlapja sincs (ez esetben Te készíts neki)! Az olvasást és az értékelést jelezd kommentben, a könyvet pedig tedd fel a polcra! A kommentben esetleg írhatsz pár sort arról, hogy hol akadtál rá, hogy tetszett, ajánlod-e a többieknek is, vagy sem!
Egy „nagyon” ismeretlen könyvnél közösen is belevághattok a project-be :)) hiszen a max két szöveges értékelés!
Figyelem, külföldi könyv nem ér, ha van már magyar kiadása, és annál nem teljesülnek a kihívás feltételei!
A kihívás polca: http://moly.hu/polcok/evezzunk-ismeretlen-vizekre-kihivas-polca
Megtetszett egy könyv de szeretnéd, ha először más olvasná el helyetted? Jelezd kommentben, és felrakom a kihívás könyvei közé!"

Természetesen plecsni is jár, még nem feltétlenül végleges, lehet még másikat javasolni.

Na, és most megyek tanulni, mondta földöntúli lelkesedéssel az a lány, aki egykor még belgyógyász (is) akart lenni...

Könyvmaraton


Könyvmaraton van az alexandra.hu-n, ezúttal a M-érték kiadó könyveire kaphatunk 40% engedményt, sok szép kiadványt lehet így beszerezni!
Én erre F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam, meg erre John Sykes: Írország (60% engedményes:)) csaptam le, de lenne még ami naggyon tetszik... csak hát... na nem feneketlen a bukszám, sajnos :))
F. Várkonyi Zsuzsának a Már 100x megmondtam című könyvét olvastam korábban, ezt nagyon tudom ajánlani, nagyon érdekes és elgondolkodtató, és most szintén akciós.
De van még sok jó pszichológiai könyv (és sajnos sok homeopátiás is grrr) szép ismeretterjesztő könyv, mint az Írországos, szemeztem még pl ezzel a Leonardo-sal, vannak regények is, pl. Daniel Pennac Iskolabánat című könyve is, és vannak szép kiállítású kötelező olvasmányok végre van pl. szép borítójú Egri csillagok  Ezzel az érdekes témájú könyvvel is szemeztem, de asszem marad a könyvtár.

Suzanne Selfors: Mentsük meg Júliát!


Hol hallottam róla, mi indított arra hogy elolvassam:
Anno még Lobo bejegyzése a könyvről keltette fel az érdeklődésemet, aztán  mikor év december végén 25% kedvezmény volt egy csomó könyvre az alexandra.hu-n, akkor lecsaptam rá. Eredetileg nem terveztem elolvasni a szigorlat utánig, de megcsömörlöttem a tanulási blokkomtól, és úgy gondoltam inspiráló lesz egy olyan lányról olvasni, aki színésznő helyett orvos akar lenni. Hogy jó volt olvasni, az nem kérdés, a blokkom az meg egy másik :S

A tartalmáról/fülszöveg:
Két Júlia, két külön világ,
egyazon kétségbeesett elszántság…
A tizenhét esztendős Mimi Wallingford Broadway hírneves Wallingford klánjának utolsó sarja. Olyan életet kapott a sorstól, amelyről a legtöbb lány csak álmodozni szokott: ő játszhatja a főszerepet a családi színház Rómeó és Júlia című előadásában. Miminek azonban nem a színjátszás a leghőbb vágya. Elszánt küzdelmet indít hát, hogy a forgatókönyvet félredobva végre nekivághasson az orvosi pályafutás új kihívásainak.
A Verona városában élő Capulet család leányának, a tizennégy éves Júliának magányosan telnek napjai. Csapdába esett rabként örlődik a családot felörlő régi viszály, és anyja vasakaratának fogságában. Bármit képes lenne megtenni azért, hogy elkerülje a reá váró kényszerházasságot. Még attól sem riadna vissza, hogy betegséget színleljen – vagy valami sokkal veszélyesebbet. Az előadás alatt Mimi álmai végre valóra válnak: varázslatos módon megnyílik előtte a menekülés útja. Méghozzá nem is akárhová! Szívdöglesztő színpadi partnere, Troy Summer társaságában egyszer csak Shakespeare Veronájában találják magukat. Mimi megismerkedik a valódi Júliával, és többé nem hajlandó ölbe tett kézzel tűrni, hogy a történet tragikus véget érjen. Ám ha sikerül megmentenie új barátnőjét, ezzel megváltoztatja minden idők leghíresebb szerelmes meséjének végkifejletét is. Vajon Mimi és Troy megtalálhatja-e így a varázslatos visszavezető utat Broadway felé?

Véleményem általában az egész könyvről:
Kedves, könnyed történet volt, kikapcsolt és elszórakoztatott pár órára, jót tett most nekem.
Nem kell egy komoly és körmönfont dologra számítani, de ez jó úgy ahogy van, akár többszöri elolvasásra is. Imádtam ezt a "valódi" Júliát, huncut és imádnivaló, nagyon szerethető karakter, és Rómeó is. Nekem jobban tetszett így a történet, mint az eredeti drámában :)) bár a nyelvezetének szépsége elvitathatatlan :))

Hangulata, atmoszféra:
Olyan beöltözős-jelmezes napfényes reneszánszos :)

Ami nagyon tetszett benne:
Az egész, úgy ahogy van.

Ami nem:
-

Külcsín (kívül-belül):
Szegény borítót már többször is jól lekritizáltam, bejegyzésben és molyos karcban is, úgyhogy nem tenném meg még egyszer, ezt gondolom: "karcra késztetett a Mentsük meg Júliát! amikor kézbe kaptam, annyira szembeötlő és otromba volt az az odamontázsolt napszemüveg... És hát azóta már a rágó montázsolását se látom feleolyan jónak sem, és felfedeztem, hogy a borítón szereplő modell számára az a megvilágítás sem volt előnyös, amiben fényképezték, így látszik az összes pórusa, sőt még egy pattanás is, hiába a tonna smink és pirosító. A borító ötlete nekem alapvetően tetszik, de a megvalósítás csapnivaló. Ezt a borítót amúgy egy az egyben átvették külföldről, ami általában jó döntés, de ebben az esetben nem. Lehet, hogy direkt ilyen nagyon montázsolt hatásúra akarták, de attól még nagyon gagyinak és igénytelennek tűnik. Remélem, a belseje olyan jó lesz, hogy kárpótol a csúnyácska külsőért. Amúgy a könyv minősége a megszokott jó, megvannak a domború betűk is, meg minden, de a kép az ronda és kész."

Belbecs (nyelvezet, fogalmazás és hasonlók):
Teljesen rendben volt. A lapok kellően vastagok és a megszokott kellemes vajszín papírból vannak, a betűk kényelmesen olvasható méretűek.

Értékelés:
8/10 + kedvenc faktor

Könyv adatai:

Szerző: Suzanne Selfors
Cím:Mentsük meg Júliát!
Eredeti cím: Saving Juliet
Fordító: Robin Edina
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 292
Forrás: saját könyv
Értékelés könyves oldalakon: Moly: 81% 108 vélemény után Goodreads: 3,7 1486 értékelés után  (de a goodreads csillagfelfogása kicsit más: 1 - didn't like it=nem tetszett, 2 - it was ok= jó volt/elment, 3 - liked it = tetszett, 4 - really liked it= nagyon tetszett, 5 - it was amazing=lenyűgöző volt)

Tervek


Az előző bejegyzésben elterveztem, hogy mennyi könyvet is fogok az idén elolvasni, és előirányoztam, hogy idén meglesz a 100. Aztán néhány más blogger bejegyzésének elolvasása, és egyéb dolgok hatására elgondolkodtam, és rájöttem, hogy ez hülyeség. Egyrészt nagyon sok minden vár rám ebben az évben, rengeteget kell szakmailag fejlődnöm és tanulnom. Másrészt meg amúgy is szenvedélybeteg vagyok :D regényolvasás-függőségben szenvedek, sokszor kötelességeim elvégzésének kárára is túl sokat olvasok. Így van ez, szinte mióta tudok olvasni, csak gimi közben kissé könnyebb volt utolérni magamat. Egyetem  elkezdése után absztinens lettem, csak vizsgaidőszakok után a szorgalmi időszak legelején olvastam egy-két regényt, máskor nem. Persze ez nem igazán gátolt meg abban, hogy mással el ne b*****m az időmet. Aztán időközben net függő lettem, neten olvasgattam összevissza dolgokat, ezzel is kiválóan el lehet tölteni rengeteg időt, és felfedeztem a könyvesblogokat, és visszaestem. :)) Nem mintha bánnám, imádok olvasni. Csak éppen pont az lenne a lényeg, hogy mértéket kellene tartanom, és beosztani az időmet, meg minden ilyesmi dolog. Szóval nem szabad itt elszállni a sok rengeteg jó könyv és akció*, és kihívás és plecsni csábításától, hanem igenis mértéket kell tartanom.

Szóval, új limitet irányozok elő erre az évre. És rögtön megfelezem a 100-at, olvassak el mondjuk kb 50 darab könyvet, de az legyen jó, és adjon valamit. És lassan olvassam, hogy megízleljek minden mondatot, nem csak úgy befalni, ahogy szoktam.
Például szerintem újra kéne olvasnom az Úr sötét anyagai trilógiát, mert egyszerre befaltam mindhárom kötetet, kizárt, hogy mindről össze tudjak honi egy értelmes bejegyzés a Könyvmolypárbajhoz.
Amit bevásároltam magamnak, és a polcomon vár, illetve ajándékba és kölcsön kaptam azokat el szeretném olvasni.
  1. Isla Dewar: Szájról szájra
  2. John Ray: Ozirisz arcai
  3. Diane Setterfield: A tizenharmadik történet*
  4. Anna Dale: Boszorkányoknak suttogó (kölcsön könyv)
  5. Imre Viktória Anna: Kísértés Rt.
  6. Gaál Viktor: Arche - Boszorkányszerelem
  7. Tatiana De Rosnay: Sarah kulcsa
  8. Jeffrey Archer: A vörös király
  9. Oriana Fallaci: Levél egy meg nem született gyermekhez
  10. Ann Gadd: Árulkodó szokásaink
  11. Kerstin Gashore: Graceling - A garabonc (ájándék:))
  12. Rob Thurman: Éjvilág
  13. Kate Morton: Forgotten Garden
  14. Varga Bálint: Magándetektívek
  15. George R. R. Martin: A Feast for Crows (befejezni)
  16. George R. R Martin: A Dance with Dragons (még nem vettem meg de úgyis meg fogom)
  17. Christopher Paolini: Inheritance (úton van :)
  18. Kelley Armstrong: Summoning (úton van :)
  19. Kelley Armstrong:Awakening (úton van :)
  20. Kelley Armstrong:  Reckoning (még nem vettem meg de úgyis meg fogom pláne hogy**)
  21. pár Agatha Christie
  22. jó sok szakkönyv :))
  23. pl még pár a várólistámról Percy Jackson pl. meg A muránói üvegfúvó és néhány Karen Essex
  24. tervezek idén megismerkedni Salman Rushide-al (A firenzei varázslónő) és Carlos Ruis Zafón-al (még nem tudom mit próbáljak be) akik valahogy nekem annyira nem tetszettek meg eddig, de annyi ember odáig van tőlük, hogy csak van benne valami :)
  25. meg még néhány a kihívásokra amin részt veszek, és meg is vagyok nagyjából
Feltétlenül tervezem viszont, hogy ezeknek a jelentős hányadáról írok bejegyzést, még ha rövidet is, és mindet jelölöm és értékelem a molyon.
Szóval átveszem én is a mottót: a minőség és nem a mennyiség számít.

* vicces egyébként, hogy A tizenharmadik történet is olyan volt, hogy csomó helyen írtak róla tök jókat, és nekem mégsem tetszett meg, valahogy nem vonzott. Aztán postán várakozásközben nézegettem a postabolt állványon lévő könyveit, megláttam 790-ért,és akkor már bezzeg azonnal kellett, méghozzá nagyo, és vicces, hogy most már tökre érdekel is...

**a Summoning eddig is csak 3,53€ (~1070 HUF) volt, de most kaptam e-mailt hogy a wishlist-emen lévő Awakening-et is leárazták 3,43€-ra, úgyhogy a maradék karácsonyi ajándék pénzecskémből le is csaptam rájuk. Másnap kaptam e-mail, hogy az eddig kb 8€-s Reckoning-ot is leárazták 3,53€-re, szóval azt is beszerzem amint lejutok a bankba, hogy befizessek a számlámra :D Így kell a gyanútlanügyfelet rávenni a vásárlásra...
Azért nagyon szeretem én ezt a bookdepository-t...!

Évzáró és évnyitó - 2011 könyves szempontból


Kicsit megkésve bár, de én is a tavalyi év értékelésével nyitnám az évet, amiből már sok nap eltel, de valahogy Újév óta várja ez a bejegyzés hogy átnézzem és publikáljam. A laptopom csak most javult meg, és erről jó bejegyzést írni :))


És akkor jöjjön 2011 számokban :)

Számszerűleg 2010-ben 89 könyv könyvet olvastam el, ami a tavalyi 44-hez képest a duplája, de a bűvös 100-as határt nem léptem át. Molyon 98 elolvasott könyv látszik, de 9 félbehagyott nem számít, a szülészet könyv pedig kétszer is szerepel a listában. Lehet, hogy tankönyveket nem is kellett volna belevennem, ezeket nem is jelölöm mindig, mert általában nem teljesen olvasom a tankönyveket végig, mindig van egy-két fejezet, ami aktuálisan éppen nem kell, vagy éppen csak egy fejezet kell az adott könyvből.
Az elolvasott könyvek közül 12,5 volt angol nyelvű, többi magyar. A fél könyv az ominózus Pride and Prejudice/Büszkeség és balítélet akció miatt van :))
A könyvek forrása: 18 e-book, 32 saját, 5 kölcsön, 42 könyvtári könyv volt. Változatlanul a legtöbb könyvet könyvtárból szereztem be, de majdnem ennyi saját könyv is volt, ami a vásárolt könyvek számában is rendesen látszik...
Az elolvasott könyveknek még mindig csak egészen kis hányadáról készült bejegyzés, de legalább már a molyon egész rendesen vezettem, hogy mit olvasok, és molyon egész sokat értékeltem is :)) Idén megpróbálok ezen még javítani.
Sikerült szerencsésen válogatnom a könyveket, sok volt, ami egészen különleges élményt jelentett, bár azért a félbehagyott könyvek száma is jelentős. De úgy döntöttem, hogy ami nem megy, azt nem mindig erőltetem, és mivel regényeket a szórakozás kedvéért olvasok, ha nem szórakoztat, akkor nem kínzom magam.
Sok molyos kihíváson is részt vettem, és egész sokat teljesítettem is, és kitüntetéseket is szereztem. Játszottam a Halloween-es kihíváson, az Egyszer egyen, olvastam Joanne Harris-t, boszis könyveket, Bartimaeus-t, és még sok mást. Három olyan kihívás volt amit nem sikerült teljesítenem. Az első a nyári az olvassunk a szabadban. Bár többször is olvastam a szabadban, a bekarcolásról elfeledkeztem, így nem sikerült teljesítenem. Le kellett még jelentkeznem a Vásárolj két könyvet! – Kampány a magyar ÍRÓKÉRT kihívásról, mert bár a vásárlás megvolt, Benina könyvét még értékelnem kellett volna, a Kísértés Rt-t pedig azóta sem olvastam ki (ez nem a könyv hibája, egyszerűen csak nem volt elég időm és nem megfelelő hangulatban voltam), így kifutottam az időből. A harmadik nem teljesített pedig az ominózus A 100-asok klubja (2011) volt, 11 könyvvel elmaradtam a kíván mennyiségtől, de azért szerintem így is szépen teljesítettem. Ennek ellenére, vagy éppen ezért az idei 100-as kihívásra már fel vagyok jelentkezve :))
A bejegyzés írás terén megint csak nem voltam túl termékeny, mindössze 13 darab könyvkritika / élménybeszámoló született az ebben az évben, ami nem túl szép arány, ezen mindenképpen megpróbálok 2012-ben javítani. Ennek érdekében még meg fog jelenni remélhetőleg az év elején néhány elmaradt könyvkritika.

2011 csúfos bukása volt számomra (is) a várólista csökkentős játék. Pedig olyan lelkesen indultam az elején! De a 12 darab könyvből mindössze 3 db-ot olvastam el, ez nem túl szép :)) Azt hiszem számomra az jelentette a legnagyobb problémát, hogy olyan könyveket kellett választani, amik legalább fél éve a várólistámon voltak, de ezeknek az érdekességét jóval elhomályosította az újonnan felfedezetteké, és most már nem voltam annyira kíváncsi rájuk. Az ideire nem jelentkeztem, bár ez nem szilárd lehatározáson, hanem elfelejtésen alapult :D Talán majd jövőre.
Részt veszek a könyvmolypárbajban, ami 2012. szeptember 08-ig tart. Hét darab könyv elolvasásával neveztem, ebből hatot már el is olvastam, de bejegyzést még csak egyről kanyarítottam, remélem marad a többi olvasásról is elegendő emlékmorzsám ahhoz, hogy frappánsat postoljak róla. Hát igen, kétségtelen, hogy molynak is lusta vagyok :D

Trónok harca - avagy 2011 leg-leg könyvei:

2011 legemlékezetesebb olvasmánya: A Song of Ice and Fire -  és ezzel rögtön az első díj átadásánál csalok, és egy könyvsorozat címét adom meg, mert nem tudnék rangsorolni a kötetek között. Az első, a Game of Thrones már nem volt akkora meglepetés, hiszen a sorozatot már láttam amikor elolvastam, de nagyon tetszett, ahogyan a Clash of Kings és a Storm of Swords is. Valami egészen különlegeset és nagyon izgalmasat alkotott Martin, és remélem halad a további kötetekkel is...
És bár a dobogó legfelső fokát elfoglalták, az alsóbb helyen sok könyv tolong: az Úr sötét anyagai trilógia, a Tintaszív, a Bartimaeus trilógia, a Zafírkék és Rubinvörös, a Drága Tess, az Árvák hercege, a Ha ölni kell és még sorolhatnám. Rengeteg emlékezetes könyvet olvastam 2010-ben, a moly.hu-nak és kedvenc könyvesbloggereimnek hála!

2011 legjobb könyve: Tintaszív  Pár éve láttam  a filmfeldolgozást, és nagyon tetszett, azóta el akarom olvasni a könyvet is. természetesen sokkal jobb volt, mint a film, valami egészen kivételes! Sajnos a további kötetek a kiadó ígéreteivel szemben nem jelentek meg magyarul, de reményeim szerint egy kis gyűjtögetés után be tudom majd szerezni angolul az egész trilógiát :))

2011 legszórakoztatóbb könyve: Zafírkék - nagy dilemmában voltam, hogy vajon a Rubinvörösnek vagy a Zafírkéknek jusson-e ez a trófea, de végül az utóbbi győzött, mert talán még jobb lett mint az első kötet. Smaragdzöldet akarok MOST!!!!

2011 legkörömrágósabb könyve: Clash of Kings  - nem bírtam letenni, annyira kíváncsi voltam kivel mi történik, és persze a vége sem hozott megnyugvást, de szerencsére nem volt a kezem ügyében akkor még a folytatás :) és tudtam tanulni :D Jajj csak tudnám mi lesz a vége!!! De mikor lesz az még?! Írjál George, írjál!

2011-es év írója: ezek után ki lehetne más, mint George R. R. Martin! Azt hiszem ehhez már nem is szükséges további magyarázat, kedvencem lett ez a szívtelenül zseniális író!

Amit a legnagyobb kihívás volt elolvasni: volt néhány könyv, amit félbehagytam az idén, nem is kevés, de volt olyan is amivel azért csak zöldágra vergődtem, ha nem is könnyen. Az Extra szűz elég nagy kihívást jelentett, valószínűleg a fordító sem állt a helyzet magaslatán, és maga az írásmód is kissé zavaros, a szereplők nehezen megjegyezhetőek és megkülönböztethetőek, az időrend is kissé furán alakul, de a közepére mégis egészen megszerettem ezt a fura visszaemlékezős költözzünk Olaszországba útinaplót, és sokat nevettem rajta. ebben az esetben megérte kitartani, amíg ráéreztem a könyv ízére!  A Pride and Prejudice antik angoljába is kissé beletört a bicskám, de magyarul már ment mint a karikacsapás. Kihívás volt még a Sárkányröpte is, ha kézbe vettem, akkor olvastatta magát, de újra kézbe venni nem akaródzott… Összességében mégis azt hiszem, hogy a terjengős Szülészet-nőgyógyászat kézikönyvön volt a legnagyobb kihívás átvergődnöm magam. Hiába, a magas röptű irodalom... :D

Az év csalódása: Sárkányröpte. Fantasy klasszikus, ami még sárkányos is? Lehet ez rossz? Háát, nem tudom, de olyan lehet, hogy nekem nem tetszett... Az ötlet kétségkívül eredeti, a világ is nagyon érdekes, de a szereplőket és az írásmódot nagyon nem sikerült megszeretnem. Valahogy túl vázlatosnak éreztem, a szereplők nem váltak közelivé, érthetővé, emberivé számomra. X ilyen ezért ezt teszi, Y meg ilyen ezért azt, de valahogy mégsem érzem, hogy tényleg érző "hús-vér" emberek. Bocs, hogy megint ezzel jövök, de a Song of Ice and Fire-ben még Cersei Lannistert is meg lehet érteni és sajnálni, itt meg még a főszereplőt sem... De mivel a történet kétségkívül izgalmas, lehet, hogy egyszer majd (valamikor a távoli jövőben, egy távoli galaxisban) rászánom majd magam a folytatásra. Meglehet, nem túl eredeti, de ha sárkánylovasok, akkor és maradok Eragonnál :))

Amit kár volt elolvasni: ami igazán nem volt ínyemre való (pl Stephen Fry Vizilójában túl sok volt az alkoholgőzös cinizmusból meg a fű de szókimondó vagyok trágárságból nekem) azt végig sem olvastam, így olyan rossz egyik könyv sem volt azok közül amit el is olvastam, de ezek közül Barbara Erskine könyve érte el a legkevesebb pontszámot, így övé az Arany Málna díj az idén.

Az év legszebb könyve: Bíborhajú. Ez volt az a könyv, aminek az első kézbevétele szabályos áll-leesést idézett elő nálam. Egyszerű, és mégis gyönyörű könyv, matt és fényes domború és bársonyos felületekkel. Nagyon eltalálták! Be is karcoltam mennyire tetszik :))

Az év legcsúnyább könyve: Ironikus módon ezt a díjat is a Könyvmolyképző egyik könyve kapja. Szintén karcra késztetett a Mentsük meg Júliát! amikor kézbe kaptam, annyira szembeötlő és otromba volt az az odamontázsolt napszemüveg... És hát azóta már a rágó montázsolását se látom feleolyan jónak sem, és felfedeztem, hogy a borítón szereplő modell számára az a megvilágítás sem volt előnyös, amiben fényképezték, így látszik az összes pórusa, sőt még egy pattanás is, hiába a tonna smink és pirosító. A borító ötlete nekem alapvetően tetszik, de a megvalósítás csapnivaló. Ezt a borítót amúgy egy az egyben átvették külföldről, ami általában jó döntés, de ebben az esetben nem. Lehet, hogy direkt ilyen nagyon montázsolt hatásúra akarták, de attól még nagyon gagyinak és igénytelennek tűnik. Remélem, a belseje olyan jó lesz, hogy kárpótol a csúnyácska külsőért. Amúgy a könyv minősége a megszokott jó, megvannak a domború betűk is, meg minden, de a kép az ronda és kész.

Stílusok éve, évek stílusa: idén is főleg fantasy, ifjúsági fantasy, krimi műfajban olvastam. Újat nem nagyon próbáltam ki, hacsak az útleírást (Titkos Anglia) és az életrajzot (Da Vinci) nem tekintem annak. A szépirodalmat idén is elég messzire elkerültem, egyedül Jane Austen-t próbálhatom ebbe a kategóriába gyömöszölni, aki bár klasszikus, de nem tudom beleillik-e. Kicsit röstellem magam emiatt, de egyáltalán nem bánom, sekélyes kis regényeim nagyon jól elszórakoztattak :)) Nem tudom miért, van bennem egy ellenállás a szépirodalommal kapcsolatban, bonyolultnak, fárasztónak és nehezen érthetőnek tartom. Pedig az irodalom gimiben és általánosban is az egyik kedvencem volt, és többnyire a kötelezők is tetszettek, bár azért gimiben volt néhány, aminek az elolvasása már-már fizikai fájdalmat okozott. Talán innen az ellenszenv. Lehet, hogy majd kinövöm, és jól kiművelem magam, de addig is, végül is jó nekem így.
Időközben az jutott eszembe, hogy vajon az Árvák hercege és  a Ha ölni kell számíthat-e szépirodalomnak. Kicsit ellentmondásos vagyok, mert egyrészt nem érdekel mennyi szépirodalmat olvasok, mégis jó érzés lenne azt mondani, hogy szépirodalmat is olvastam, és értettem, jól szórakoztam és tetszett is.

Véleményváltoztatás jogát fenntartom: ha év elején megkérdeznek, azt mondtam volna, hogy nem érdekel a könyvek külseje, legtöbbször úgyis a könyvtárból veszem ki a könyveket, meg egyébként is a belseje a lényeg. Aztán szép alattomosan rám tört a birtoklási mánia, és minden hónapban vettem egy-két könyvet, és bizony örömmel simogattam, nézegettem a szebb darabokat… Az ilyen elszúrások meg mint a Júliánál láthatóan fel tudnak húzni :D Úgyhogy igen, számít a külső, nagyon is, és bevallom, és is borító-fetisiszta lettem :))

Piszkos anyagiak: idén 61 db könyvet vettem összesen 65114 Ft-ért!!! :-O Az elolvasott könyvek száma csak megduplázódott, viszont a könyvekre költött pénz összege megtízszereződött 2010-hez képest... (ebbe mindkét alkalommal csak a saját részre vásárolt könyvek árát számoltam bele.) A könyvek döntő többségét webshopon keresztül szereztem be. A bookdepository-tól 7 db könyvet rendeltem, az alexandra.hu-tól 8 dbt-ot, a Libri.hu-tól 7 db-ot, a Líra.hu-tól 2 db-ot. A magyar webshopoktól mindig boltban való átvétellel szoktam rendelni, így megkapom az általában 15% netes kedvezményt, és a szállítás pedig ingyenes. Két könyvet vettem a Könyvudvartól pesti hugocskám segítségével, egyet a postaboltban vettem, nyolcat 399-ért a Coopban, egyet használtan egy molytárstól, egyet online antikvárimtól, 21 db Agatha Christie-t pedig magánszemélytől szintén netem keresztül. Digitális pénzköltő moly vagyok :))

Nem tudom, ez rajtam kívül érdekel-e valakit, de már csak magamnak is felvésem a tovább után, hogy mit vettem és mennyiért. Ezeken kívül kaptam ám ajándékba is könyvet :D