Agatha Christie: Egy marék rozs


Hol hallottam róla, mi indított arra hogy elolvassam:

Az eredettörténet ebben az esetben nem különösebben érdekes, imádom Agatha Christie könyveit, ki is szeretném gyűjteni őket, és el is szeretném olvasni mindet :))
Ehhez a példányhoz hétvégi beszerzésem keretében jutottam hozzá, naggyon kedvező áron. De a gyűjtögetésről lesz még egy post...

A tartalmáról/fülszöveg:

Mr. Rex Fortescue gazdag ám kétes ügyletektől sem visszariadó üzletember. Amikor gyönyörű titkárnője behozza délelőtti teáját, megissza, majd heves görcsök közt meghal. Neele felügyelő hamar kideríti, hogy nem a teától – még a reggelijébe tettek lassan ható mérget. A gyanú így a családra terelődik s úgy tűnik, igencsak mindenkinek lett volna oka rá, hogy eltegye láb alól az öregurat. Nem áll gyanún felül a személyzet sem; fiatal, második feleségének alighanem szeretője van, különben miért végrendelkezett volna a jóképű fiatalember javára. Percy fiával üzleti nézeteltérései voltak (igaz, ő üzleti úton távol volt, de hátha a felesége?); lányát, Elaine-t nem engedte férjhez menni; s alighanem piszkos üzleteivel is szerzett magának egypár halálos ellenséget. A gyanúsítottak száma csökken ugyan, amikor a feleség teájába ciánkáli kerül, a mafla kis szobalányt pedig megfojtják, de az ügy semmivel sem lesz világosabb, amíg meg nem érkezik Miss Maripe a szerencsétlen szobalány egykori úrnője. A bölcs vénkisasszony addig-addig cseveg a ház népével, míg rá nem jön először a bűntettek különös körülményeit megmagyarázó gyerekversikére (ebből derül fény az egyik legérthetetlenebb körülményre, a Mr. Fortescue zsebében talált maréknyi rozsra) majd ki nem deríti az igazi tettest – aki természetesen a legjobb alibivel rendelkező, legvalószínűtlenebb személy.

Véleményem általában az egész könyvről:

Az Agatha Christie-től megszokott hangulat és minőség. Vidéki udvarház, ármánykodó rokonok, lelkiismeretes és kevésbé lelkiismeretes cselédek, és Miss Marple, aki mindenkivel kedvesen elbeszélget. A gyilkossághoz kapcsolódó gyermekversike természetesen ezúttal sem maradhat el. Nagyon tetszik, hogy gyakran belesző ilyeneket a könyvekbe, de azért elég elborultak gyerekversnek. De ne az angolokra dobjuk az első követ, ha egyszer itt van nekünk a Katalinka szállj el nevű kedves és gyengéd mondóka :))

Ami nagyon tetszett benne:

A hangulat, a jól ismert hagyományos, vidéki angliai, Christie-s atmoszféra. És az idézet amit Neele felügyelő midig emleget: "Felettébb kellemetlenek mindahányan." Nem egy kivételesen frappáns idézet, de nagyon kifejező :))

Ami nagyon nem:

Hát, hogy nagyon nem az túlzás, de volt egy dolog ami egy kicsit nem tetszett. Ha kíváncsi vagy mi az, jelöld ki a következő szakaszt. (spoileres)

Természetesen a végéről van szó. A gyilkosról. Arról, hogy megkedveltet velem valakit ez a gaz hölgy, elhiteti velem, hogy neki aztán tényleg nem is lett volna alkalma elkövetni, erre mégiscsak kiderül, hogy ő a gyilkos.


Értékelés:

9/10

Könyv adatai:

  • Szerző: Agatha Christie
  • Cím: Egy marék rozs
  • Eredeti cím: A Pocket Full of Rye, 1953
  • Fordító: Borbás Mária
  • Kiadó: Európa Könyvkiadó
  • Kiadás éve: 2002
  • Oldalszám: 256

Ezt a könyvet a Könyvmolypárbajra terveztem elolvasni, de aztán közelgett a molyos "Egyszer egy" kihívás határideje, én pedig megörültem, hogy de jó, ezt úgyis el akartam olvasni, és megfeledkeztem arról, hogy a könyvmolypárbajos könyvek olvasását csak november 8 után szabadott elkezdeni.
 
borítókép forrása: pannonbook.hu

Eredetileg publikálva a http://flameheart.freeblog.hu/-n 2011. nov. 1. 20:45

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Hozzászóló!

Nagyon örülök minden hozzászólásnak, és éppen ezért nem szeretnék semmilyen hozzászólás korlátozást bevezetni. De egy bejegyzés kapcsán kialakuló beszélgetést sokszor nehéz nyomon követni, ha már a sokadik "Névtelen" ír hozzászólást.

Ezért ha nincs goggle fiókod / open ID-d stb. kérlek: használd a megjegyzés írása mint: név/URL opciót!

AZ URL-hez bármely oldalt linkelhetsz, pl a moly.hu profilodra mutatót is!