Julie Kagawa: Iron King - Vaskirály (Iron Fey - A vas igézete #1)

Az idén sor került egy igazán Könyvmolybarát rendezvényre: a Lámpagyújtásra, hat kiadó közreműködésével, akik mind válogatott akciókkal kedveskedtek az olvasóknak. Ezen a rendezvényen a Könyvmolyképző Kiadó egy egyedülálló és nagyszerű szokást honosított meg itthon: előzetes olvasópéldányokat adott ki ehhez a könyvhöz, amihez ezen a rendezvényen juthattak hozzá az olvasók.
Ehhez a Karácsony előtti rohanásban szemfülesnek kellett lenni, hiszen csak néhány nappal a rendezvény kezdetezte előtt küldtek e-mailt ezzel kapcsolatban. Összesen 260 valamennyi példány talált gazdára, garantált példányok a bloggereknek, és 11h és 15 h-kor a sorba állók is kaptak a WestEnd-ben. Nekem, mint vidéki könyvmolynak szerencsém volt, hogy van egy fővárosi hugicám, aki betegen is vállalkozott arra, hogy benéz a Lámpagyújtásra, és elhozza nekem a könyvet, ha nincsen túl nagy sor, mondván úgyis az itteni patikába menne. Ezúton is nagyon szépen köszönöm Neki! Kiderült, hogy az én példányomat bármikor átvehette volna, mivel regisztráltam a blogger hírlevélre, egy példányt valóban félretettek, de mivel osztási időben ment, ő is kapott egyet :)) . Bevallom ez a garantált példány vs. osztogatás kissé zavaros volt nekem, mivel kaptam értesítőt erről is, arról is, így aztán nem tudtam hogy most akkor hogy is lesz.
De lényeg a lényeg: Megkaptam, és nagyon szépen köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak ezt a nagyszerű ajándékot!  Nagyon jó ötlet volt ezt külföldről átvenni, remélem még sok könyvnél lesz ilyen... :D (pl Iron Daughter de nem akarnék célozgatni...)

Hol hallottam róla, mi indított arra hogy elolvassam:
Ezen régi bejegyzésem tanulsága szerint Nima blogján láttam meg a borítóját még régen, és akkor kaptam kedvet hozzá. Tervbe volt véve az angol kiadás beszerzése, de mindig valami elé tolakodott a bookdepository-s rendelések során, így aztán nagyon örültem mikor megkaptam a Könyvmolyképző e-mailjét az ARC-ről, és izgatottan vártam, hogy kézbe vehessem . Amikor Karácsonykor megkaptam, azonnal elkezdtem olvasni, amint volt egy kis időm rá.
Elöljáróban el kell mondanom, hogy a karácsonyi készülődés közben, és már az ünnepkor is sokat éjszakáztam, így aztán olvasás közben, és most is nagyon fáradt vagyok, nem igazán vagyok formában, a bejegyzés hibáit kérlek írjátok ennek a számlájára.

A tartalmáról/fülszöveg:
Meghan Chase-re titkokkal teli sors vár – olyan, amit még kigondolni sem tudott volna.
Valami furcsa mindig volt Meghan életében; már hatéves kora óta, amikor édesapja eltűnt a szeme elől. Az iskolában sem tudott teljesen beilleszkedni… és otthon sem.
Amikor egy gyanús idegen kezdi távolról figyelni, és tréfakedvelő legjobb barátja egyszeriben a védelmezőjévé válik, Meghan érzi, hogy minden meg fog változni, amit csak ismer.
De a valóságot álmában sem tudta volna elképzelni – hogy ő egy mesebeli Tündérkirály lánya, és egyben tehetetlen báb egy öldöklő háborúban. De idővel kiderül, mire hajlandó azért, hogy megmentsen valakit, akit szeret, vagy hogy útját állja egy rejtelmes gonosznak, akivel egyetlen tündér sem mer szembenézni… és hogy megtalálja-e a szerelmet egy ifjú herceggel, aki szívesebben látná őt holtam, semhogy közel engedje jeges szívéhez.

Véleményem általában az egész könyvről:
Tegnap csak keveset tudtam olvasni, felkelés után még kómásan egy kicsit, meg este elalvás előtt még ki nem esett a kezemből. Már az elején is izgalmasnak találtam a történetet, és tetszett, de talán a fáradtságom és az idő rövidsége miatt nem tudtam igazán ráhangolódni. Ma aztán már több időm volt rá, és be is faltam a megmaradt oldalakat. Összességében nagyon tetszett.


Hangulata, atmoszféra: 
Erőteljes hangulatot teremt, ott éreztem magam a főhősnővel együtt bármerre járt, szinte filmszerűen láttam magam előtt, éreztem a napfényt, esőt vagy épp a hideget.

Ami nagyon tetszett benne:
Az, hogy tündéres, és ez a hangulat, filmszerűség. Nagyon szeretem a tündéres és elfes történetekben a természet leírását, a fa házakat, minden ilyesmit. Minden sablon ellenére a történet is izgalmas lett, a főszereplőt, Meghan-t is megkedveltem. Többeket zavart a történetben az, hogy a Szentivánéji álom szereplőinek nevét használja, de engem nem zavart. Nem csak azért mert már régen olvastam a darabot, és nem igen emlékszem rá, de szerintem kellően meg is van indokolva, hiszen a tündéreket az emberek érzései, álmai táplálják, addig élnek, amíg emlékeznek rájuk, és hisznek bennük, így a nagy hatalmú tündéreknek híreseknek kell lenni. emellett, ahogyan a Szentivánéji álom, és egyéb hasonló témájú könyvek is az angol és kelta mitológián lapulnak így ez is. Nekem Máb és Tir Na Nog ismerős a kelta mitológiából (amit amúgy nem ismerek túl jól), de ugyanígy a többiek is előfordulhatnak máshol is. Emiatt nem értem sokak ezzel kapcsolatos nemtetszését.

Ami nem:
A sablonok. Miért kell ezeknek az YA urban fantasy-knek sok tekintetben ennyire hasonlónak lenniük? Nem értem... Ismét a kétbalkezes  de mégis különleges és hatalommal bírólány és a titokzatos, veszélyes jóképű srác... Kéne már valami új... De mégis ennek ellenére működik, és elnézem ezt a hibát a könyvnek.

Külcsín (kívül-belül):

Nagyon tetszetős, bár ez az előzetes példány nélkülöz minden extrát, ami a Könyvmolyképzős könyvek sajátja  (domború betűk és pötty, matt és fényes részek váltakozása), és az a piros csík sem olyan szép a tetején, de  nagyon szép. megtartották az angol kiadás borítóját, ami gyönyörűséges, és minden fejezet elején visszaköszön a borítón látható kacskaringós minta.  Az ARC-t is jellemzi a Könyvmolyképzős könyvek jó minősége, még ha a fedél kissé puritánabb is.

Belbecs (nyelvezet, fogalmazás és hasonlók):

Természetesen észrevehető, hogy előzetes ellenőrzés nélküli példány, a fordításra ráfér még egy pár átolvasás. Előfordulnak magyartalan szókapcsolatok,  furcsa jelzők és  (szerintem) valószínűleg rosszul lefordított mondatok.  De mivel ez csak előzetes, azt mondanám, hogy a végleges kiadásnál nem lesz ezzel probléma, az átlagos színvonal jó.

Értékelés:  

10/10 alá
Kicsit bajban vagyok most ennek a könyvnek az értékelésénél, belegabalyodtam a magam alkotta pontozási rendszerbe. Kedvenc lett, emiatt a 10 pontos kategóriába tartozik, de mégis úgy érzem, hogy nem üti meg az abszolút kedvenceim szintjét (most csak a HP-t, az Anne-t, Végtelen történetet, Rubint-Zafírt, Tintaszívet és a Song of Ice and Fire-t említeném), ugyanakkor igazságtalan lenne lepontoznom, hiszen ha ez lenne az első urban fantasym, és nem a Twilight meg a Mortal Instruments, akkor szemrebbenés nélkül adnám a tíz pontot, és  az egyik abszolút kedvencemet, az Eragont vagyis az Örökség tetralógiát pedig sokan egyenesen plágiummal vádolják. Hiába, az ember elvárásai változnak, ahogy egyre többet olvas, és a korábban jött könyvek előnyben vannak, holott az abszolút érték nem feltétlenül áll arányban. De azért megy a 10 és kész, mert nagyon-nagyon várom a többi részt!!!

Egy kis info a sorozatról: 
Angol nyelven eddig hat könyv jelent meg, amiből négy képezi a sorozat szerves részét, kettő kiegészítő novella, melyek a Goodreads szerint csak e-bookban jelentek meg. Ha jól vettem ki a neten található információkból, akkor az első három kötet egy lezárt trilógiát alkot, a negyedik kötet egy kiegészítő kötet Ash szempontjából, ami a számozás miatt szerintem a harmadik kötetet írja le az ő szempontjából, vagy lehet hogy tényleg azután játszódik, bár a harmadik rész elvileg kerek lezárást ad. Erre nem sikerült rájönnöm, ha valaki tudja, írja meg kommentben!
A két novella közül a Winter's Passage az első és a második kötet között, míg a Summer's Crossing a harmadik és a negyedik kötet között játszódik
A sorozat részei:
1. Iron King - Vaskirály
1,5: Winters Passage ~ A tél átjárója
2. Iron Daughter ~ Vas leány
3. Iron Queen ~ Vaskirányő
3,5: Summer's Crossing ~ A nyár útkereszteződése (irtó bénán hangzik, de ezt jelenti kb.)
4. Iron Knight ~ Vaslovag


Könyv adatai:
Szerző: Julie Kagawa
Cím:Vaskirály (A vas igézete 1#)
Eredeti cím: Iron King (Iron fey 1#)
Fordító: Borbás Mária
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: ARC 2011, a végleges 2012-ben a Könyvhéten jelenik meg.
Oldalszám: 372 (ARC)
Forrás: saját, a Könyvmolyképző Kiadó ajándéka :))
Értékelés könyves oldalakon: Molyon 81% 7 vélemény alapján, Goodreads-en 5 / 4,07 18.272 vélemény alapján
Julie Kagawa

3 megjegyzés:

 1. Ó, ilyet én is kaptam volna elméletileg - csak aztán vidéki lévén, pesti rokonok híján jól lemaradtam róla :-DD
  És alul a képen, az írónő? Húú, de fiatal! :-O
  egyébként jól hangzik a történet - mondjuk, ezek a sablonelemek kicsit visszariasztanak :-S

  (meg nem tudom, ha én lettem volna a kiadó helyében, azért a szöveget -még ha csak előzetes példányról is van szó, meg ingyenes - gondoztam volna a kiadás előtt. Mert oké, a borító végül is mondhatni mindegy ilyen esetben, de a szöveg...
  hú, de szigorú vagyok :-DD )

  VálaszTörlés
 2. @Heloise: Hát igen, nekem nagy szerencsém volt, hogy volt aki átvette nekem :)) Most, hogy már aludtam egyet a befejezése óta, még jobban tetszik. A sablonok engem is zavarnak, de valahogy a történet mellett eltörpülnek, nem annyira ... nem is tudom hangsúlyos, mint mondjuk a Bíborhajúban volt, ott eléggé zavart a Twilight párhuzam.

  Igen, ő az írónő, az arca tényleg nagyon fiatalnak tűnik, csak az az ezüst csík fura egy kicsit, meg van róla egy kép, ahol meg tök ősznek tűnik http://harlequinblog.com/wp-content/uploads/2011/05/JulieKagawa1.jpg de igazából sehol se írják hogy mikor is születettt :)) szóval nem tudom eldönteni valójában mennyire fiatal :D

  Egyébként igazad van, a szöveg hiányosságai negem is zavartak, még talán ha e-ARC lett volna, de hogy kiadták nyomtatásba, meg ráköltötték a pénzt, akkor igazán megérte volna először egy valakivel elolvastatni, aki legalább a legfeltűnőbbeket kijavítja...

  VálaszTörlés
 3. Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni hogy a könyv többi része mint például a Winters passage, Iron Quenn, Summer's crossing és az Iron Knight meg fog valamikor jelenni magyarul, és ha igen, akkor mikorra várható?
  Előre is köszönöm a segítséget :D

  VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Nagyon örülök minden hozzászólásnak, és éppen ezért nem szeretnék semmilyen hozzászólás korlátozást bevezetni. De egy bejegyzés kapcsán kialakuló beszélgetést sokszor nehéz nyomon követni, ha már a sokadik "Névtelen" ír hozzászólást.

Ezért ha nincs goggle fiókod / open ID-d stb. kérlek: használd a megjegyzés írása mint: név/URL opciót!

AZ URL-hez bármely oldalt linkelhetsz, pl a moly.hu profilodra mutatót is!