Anne with an E - új sorozat Lucy Maud Montgomery könyvsorozata alapján


Mozivászonra vagy tévéképernyőre álmodott könyvadaptációból szerintem van szörnyű, kicsit borzasztó, elmegy de utálom és jó kategória. Sajnos az előbbi kategóriákba jóval több filmet tudnék találni, mint az utóbbiba. De csak hogy a kedvenc könyveim közül válogassak, szörnyű az Eragon film. Csak kicsit borzasztó a Villámtolvaj (igazából egész nézhető, csak hát a könyvekkel összevetve nagyon nem állja meg a helyét).  Elmegy, de utálom a Harry Potter filmeket (kivéve az elsőt az jó volt). Éés jó volt (és imádom) a Gyűrűk Ura trilógiának a filmjeit. Rendezői változatban méég jobb, de ez csak zárójelbe. Kicsit bajban vagyok a Kis herceg 2015-ös animációs adaptációjával, amit kb. a 80%-ig imádtam, aztán a befejezésével elrontották az egészet. Hasonlóképpen vagyok a Hobbit trilógiával, ahol elég lett volna egy filmben feldolgozni Tolkien remek gyermekkönyvét. Így kicsit felemás, és irrtó hosszú és szétfolyó alkotás lett szerintem. Csak hát úgy nem hozott volna annyi pénzt. Emellett van persze jó néhány alkotás, amit csak filmben láttam, de sokkal másabb úgy nézni egy adaptációt, hogy rajongsz az eredetiért. Nehéz megfelelni a könyvmolyok igényeinek :)

Néhány hónapja találkoztam a hírrel valahol az interneten, hogy a Netflix "Anne with an E" címmel adaptálja örök és gyermekkori kedvenc könyvsorozatomat, az Anne-t Lucy Maud Montgomery-től. Ismét, hiszen volt már néhány próbálkozás, még anime sorozat is készült belőle. Tudom, sokaknak a 80-as években készült sorozat az igazi, és bár emlékeim megkoptak már, az eleje valóban igazán jól visszaadja a könyv hangulatát. Ami miatt mégis keserű ízzel a számban emlékszem rá, az a második és harmadik részként ugyanazzal a (amúgy igazán jó) szereplőgárdával készült filmek, amik olyannyira eltérnek a könyvtől, hogy tulajdonképpen semmi közük hozzá, főként a harmadiknak, kár volt őket elkészíteni. Olyan ez, mint amikor gyermeki hangulatban megnézed a Disney Pocahontas meséjét, aztán gyanútlanul, naivan a Pocahontas 2-t is, ami arccal vág bele egy sáros pocsolyába. Én így éreztem magam az "Anna 3"-tól, így aztán igyekeztem elfelejteni az egészet. A Pocahontassal emiatt aztán úgy voltam, hogy számomra csak az első létezik, az Anne-el meg úgy, hogy ott van a könyv, inkább olvasom azt.

Így aztán, amikor először rosszakat hallottam az új sorozatról, úgy döntöttem nem kell ez nekem. Aztán ismét többször szembetalálkoztam vele, és elgondolkodtam. A Netflix a Stranger Things-el és a Lemony Snicket első évadával eddig nem okozott csalódást, lehet hogy mégis meg kéne vele próbálkoznom. Végül, néhány napja a moly Montgomery zónájába felkerült egy karc a sorozattal kapcsolatban, és az első hozzászólók szörnyűnek találták a sorozatot. Furcsa módon ez adta meg az utolsó lökést, hogy megnézzem a trailer-t:

És engem elvarázsolt. Úgy éreztem, hogy még az "eredeti" 80-as évekbeli minisorozatnál is közelebb került a könyvhöz. Az Anne-t játszó kislány sokkal jobban hasonlít a könyvbeli Anne-hez, akit Mrs. Lynde véznának és csúnyácskának nevez. Igazából nem csúnya kislány, de valóban vékony, csupaszem, csupaszáj mint Anne a könyvben. És nekem igenis könyves hangulata volt. Így aztán elkezdtem nézni, bokros teendőim miatt részletekben, de csak daráltam :)

Az első, majd a második rész után is lelkendeztem kicsit a karc hozzászólásaiban a molyon :)


Ma pedig az első évad végére értem, megnéztem mind a hét részt.
És összességében én ajánlom megnézésre. Mindenkinek, aki hajlandó egy picit elvonatkoztatni a könyvtől, és kicsit más, talán reálisabb színben látni az eseményeket. Az alkotók az első rész 2/3-ig gyönyörűen, könyvhűen, tényleg szinte szó szerint követik a regény eseményeit. Gyönyörű és megható, és Anne felnőtt fejjel nézve a nagy szavaival és drámai gesztusaival tényleg olyan furcsa, szeretnivaló és mulatságos, mint amilyennek a felnőttek látják a könyvben.
Aztán jön az a bizonyos, 90°-os fordulat az első rész 2/3 részénél, és a rajongó kicsit beledermed a fotelbe: "De hát ez a könyvben nem is így történt!"
Emlékeztek, amikor a Két torony filmben Faramir nem engedi el a Hobbitokat, hanem fogolyként magával viszi őket? Anno a barátaimmal a moziban szinte egy emberként hördöltünk fel... Szükséges drámaibb fordulat? Igaz, ami igaz a második kötete Tolkien trilógiájának nem olyan fordulatos :) De meg tudtam bocsátani a filmnek ezt, és még sok mást, mert létrehozott egy olyan saját, filmes Gyűrűk Ura világot, ahol jól éreztem magam, és ahol minden a helyén volt.

Ilyen ez az új sorozat is, kicsit realistább felfogással veszi be magát Avonlea-ba.
Hiszen legyünk őszinték: L. M. Montgomery leányregényt írt. És valószínűleg szándékosan, de kihagyta belőle az élet legcsúfabb oldalát. Olyan ez mint egy tündérmese: ahogy Anne elnyeri méltó helyét a Zölmanzárdos házban, csodálatos közegbe kerül, s tündérmesei bukkanókon át ugyan de boldogan él, amíg. Igen, van a sorozatban bánat és szomorúság, van benne gyász, de mintha végig egy rózsaszín függönyön át szemlélnénk a világot, és ettől lesz olyan mesés minden. És igen, ez része a varázsnak, oka annak hogy ennyire imádom a könyveket.
De ha belegondolsz, igazából, a valóságban így történhetett volna mindez? Egy kicsi, pletykás faluban, teli puritán, vallásos és valljuk be, szűklátókörű emberekkel, vajon rögtön befogadnák a különc Cuthbert testvérpár által befogadott lelencet? Akit ugye, ki tudja honnan szalajtottak? Szerintetek, Josie Pye-on kívül soha nem csúfolta Anne-t senki?

És nem, nem teszik az eseményeket teljesen komorrá, és szürkévé, megmarad a derű, és a báj, de mégis, kicsit realisztikusabb az egész. Anne nem csak bájos, hanem a könyvben is leírt módon a kicsit eltúlzott drámai gesztusai, nagy szavai szándéka ellenére viccesé teszik; habókos, és néha bizony önző és hisztis is. De 13 éves kora létére most lehet először igazán gyerek, így belefér, nem?

Az első rész után tényleg csak nagyjából követjük a könyv eseményeit, Gilbert családja és sorsa sem olyan mint a könyvben. Ruby Gillis is másabb, egy bájos kislány alakítja, de itt Jody a legcsinosabb (és változatlanul leggonoszabb) lány az osztályban. Egyenlőre csak Mr. Philips van, Miss Stacey-nek és az Allen házaspárnak még se híre se hamva.
A szereposztás egyébként egészen remek szerintem: nem csak Anne, de Marilla és Matthew is nagyon hasonlít a könyvbeli karakterükre. Nem teljesen úgy történnek a dolgok, ahogy ott, de ők ugyanazok az emberek, karakterek. És Mrs. Lynde! Írtam a molyon, hogy előszörre furcsa volt, túl fiatalnak találtam, de ahogy a karakterét hozza, valami fergeteges! Irtó jókat nevettem rajta. Diana is jó választás volt, de ő nem annyira kiemelkedő számomra. A Gilbert-et játszó fiú nagyon Gilbert-es, és Miss Josephine Barry is nagyon jó.

A molyon azt írtam, hogy "azt hiszem, innentől számíthatok rá, hogy a forgatókönyv csak nagyjából követi a könyv eseményeit. Ami részben baj, hiszen az eredeti történet is igencsak megállja a helyét, s mint ilyen igenis maradhatott volna. De ha marad az első rész színvonala, ha lesz oka és értelme, értéke a változtatásoknak, akkor meg tudok vele barátkozni." Nos, eddig az első évad során a sorozat számomra hozza az első rész színvonalát, és a könyvtől eltérő eseményekkel annyit mindenképpen elértek, hogy a könyvtől függetlenül, önálló alkotásként kell értékelnünk azt. Nekem eddig tetszik! Ha teljesen a könyves hangulatra vágysz, valóban nem teljesen a te alkotásod ez a sorozat, hiszen ahhoz csak az első részben hűek. De ha elfogadsz egy időnként nem fekete-fehér, hanem a szürke árnyalataiban játszó, de még mindig gyönyörű Avonlea-t, akkor tetszeni fog.
A fényképezés is megérdemel egy külön misét, nagyon szépen van filmezve az egész sorozat, maga a táj, és az emberek is, ahogy néha egész közelről mutatja azokat a kis rezdüléseket, gesztusokat, majd ismét eltávolít, nekem nagyon bejött.

A főcímet és a dalt is sikerült megkedvelnem. A főcím szerintem Anne álomvilágát mutatja, nekem tetszik. Elsőre furcsa, de jó. A dal is furcsa volt, kicsit country-s, de illik a sorozathoz, megtetszett ez is.
Nekem eddig: 8/10.


A sorozat Netflixen elérhető!

Képek forrása:

http://www.artofthetitle.com/title/anne/
http://www.indiewire.com/2017/05/netflix-anne-with-an-e-main-titles-imaginary-forces-brad-kunkle-tragically-hip-1201833015/
http://www.imdb.com/title/tt5421602/?ref_=ttawd_awd_tt
http://anne-with-an-e.wikia.com/wiki/Anne_with_an_E_Wiki
http://anne-with-an-e.wikia.com/wiki/Special:Images
https://en.wikipedia.org/wiki/Anne_(TV_series)

Kathryn Hughes: The ​Letter


Még 2016 őszén kezdtem el egy bejegyzést írni erről a könyvről, ami egészen mostanáig piszkozat stádiumban ragadt, ebből is látszik, milyen gyakran látogatom a blogomat. Mostanra kissé már megfakult a könyv olvasásának élménye, így csak közzéteszem az akkor született rövidke értékelést.


Kapok mindenféle e-mailt könyvesboltoktól, és az új megjelenések között ajánlották a regény magyar kiadását. A borító, majd a fülszöveg egyből felkeltette az érdeklődésemet. Ilyenkor szokásom a könyv értékeléseinek is utánanézni molyon és goodreadsen is. Mivel új, a molyon nem nagyon volt róla sok értékelés, de goodreadsen viszont egész jókat írtak róla. Úgy gondoltam, pont hangulatban vagyok ehhez a könyvhöz így gyorsan beszereztem egy angol e-bookot :-) Nem bántam meg!



 A tartalmáról/fülszöveg:
"Kathryn Hughes’ new book The Letter offers readers a chance to absorb themselves in the lives of two women, born decades apart but whose lives share a number of parallels. The novel explores two historical strands, bringing together an abused housewife from the 1970s and a young girl from the early 1940s in a story of love, loss and unexpected consequences.

The Letter follows the life of Tina in the 1970s who seeks respite from her abusive marriage by volunteering at a charity shop. One day, while sorting through the pockets of a second-hand suit, she comes across an old letter. It is still firmly sealed and un-franked. Unable to resist the pull of curiosity, Tina opens the letter. It was written on 4th September 1939. She is so moved by the contents and bemused as to why the letter was never delivered, she embarks on a quest to find out what became of the writer and his intended recipient.

The mystery of how this love letter ended up in Tina’s hands is also uncovered through Billy’s story from the early 1940s. He writes a letter that will change his life forever, unaware that it will not be read for another 34 years, and then by a complete stranger.

With a swift pace, memorable characters and a wonderful conceptual depth, Hughes’ novel is one that simply can’t be put down."


"1939-ben ​a huszonegy éves Billy Stirling táncolni indul barátjával, és az este folyamán megismerkedik az elragadóan bájos Chrissie Skinnerrel. A két fiatal egymásba szeret, és egy felhőtlenül boldog nyarat töltenek együtt. Billy teljes szívéből szereti Chrissie-t, de amikor szeptemberben kitör a háború, és még ugyanazon a napon a fiú megtudja, hogy kedvese kisbabát vár, inába száll a bátorsága. Később megbánja, hogy olyan csúnyán cserben hagyta a lányt, és érzéseit egy levélben vallja meg neki. A levelet azonban soha nem adja fel. Vajon miért gondolta meg magát Billy? Egymásra talált végül a két szerelmes? Tina Craig is ezekre a kérdésekre kutatja a választ, miután a hetvenes évek elején egy használt öltöny zsebében véletlenül megtalálja Billy levelét. Hogy elterelje a figyelmét saját boldogtalan házasságáról, elhatározza, hogy kideríti, mi történt a hajdani szerelmespárral, nem is sejtve, hogy ez a nyomozás az ő életét is fenekestül felforgatja majd.

Kathryn Hughes első regénye lebilincselően izgalmas, szívbemarkoló olvasmány, valódi csemege a romantikus történetek kedvelőinek.
"



Véleményem általában az egész könyvről:

Hatalmas élmény volt! Elvarázsolt, magába szippantott, ott voltam Chrissie-vel a 40-es évek Manchesterjében, és Tinával is a 70-es években. Velük együtt örültem, reménykedtem és sírtam.

Párom nagymamája is nagyon szeret olvasni, így ő ezt kapta karácsonyra magyar papír formátumban, és nála is nagy sikert aratott ez a regény.
Csak ajánlani tudom!

9/10 

Képek forrása:
https://www.carrybeans.com/wp-content/uploads/2017/11/Old-fashioned-Love-Letters.jpg
https://urbandaisy.wordpress.com/tag/old-letter/
http://www.infosalonsgroup.com/wp-content/uploads/2014/09/shutterstock_11297959-compressed.jpg