Borító mánia

Két hétig beteg voltam, és ezért ágyban, párnák közt olvastam, és nem követtem figyelemmel miről is írnak kedvenc bloggereim. De most már jól vagyok, és pótolom a lemaradásomat. Tegnap Kelly és Gigi oldalát böngésztem, és mindketten nagyon jó borítós bejegyzéseket írtak, jó pár borító nekem is nagyon tetszik.
Én is nagyon borítómániás vagyok, de akkor tetszik egy borító igazán, ha a fülszöveg is érdekes, és olvasható minőségűnek tűnik a könyv. Elsőre persze vagy a szép és érdekes borító, vagy a hangzatos cím kelti fel az érdeklődésemet, de igazán csak akkor nyeri el a tetszésemet a könyv, ha a belseje is stimmelni látszik. Így a borítókra való nyálcsorgatás közben a goodreads-en böngésztem a könyvek adatlapját, és innen elbogarásztam máshová is az oldalon, és találtam én is pár érdekes és szép borítót, aminek a belseje is érdekelne. Ezek következnek most.

Rachel Hartman: Seraphina
Nagyon tetszik a borító rézkarcos jellege, a gyönyörű régi város és a szuperül szépre megrajzolt sárkány. Imádom a sárkányokat, de nagyon finnyás vagyok sárkányábrázolás téren, kevés rajz van ami elnyeri a tetszésemet. Ugyanis természetesen a sárkányok hüllő féleségek, amiket annyira a valóságban nem szeretek, de szépek. Olyanok mint egy tigris: félelmetes és gyönyörű. Nem pedig nagyhasú szárnyas krokodilok. Mindenesetre ezen szuper lett a sárkány, nagyon tetszik. Olyannyira, hogy bookdepository-s wishlist-emre is felkerült, holott a goodreads-en sem túl olvasott, és ez az írónő első regénye, de nagyon megtetszett, és ebben azért a borítónak is nagy szerepe van :) Mindenesetre megvárom majd a paperback kiadást, ami beletelhet egy időbe, a bookdepository-n még a hardback-et is csak előrendelni lehet.

M. J. Rose: The Book of Lost Fragrances
Egy másik borító nagyobb felbontású változatának google képkeresőben való keresése közben akadtam rá, és a cím és a borító is érdekesnek tűnt. A fülszöveg alapján sem rossz, Párizs, parfümök, családi rejtély és időutazás. Ütős keverék, ha sikerül jól bánni vele. Ennek sincs még sok értékelése, ami nem is csoda, hiszen ebben a hónapban jelent csak meg. Nem elsőkönyves írónő könyve, bár a többi könyve nem túl ismert. Mindenesetre ennek most nagyobb marketingje van, még egy parfümöt is készítettek, amit állítólag a könyv inspirált.

Rachel Pruitt: The Dragon's Harp
Szintén google képkereső révén akadtam rá, először a sárkányos cím ragadott meg, aztán a gyönyörű borító. A fülszöveg alapján is érdekesnek tűnik. Bár ez is egy újabb könyv az Arthur mondakörről, ami, bár nem nagyon ismerem, nekem kissé lerágott csontnak tűnik, olyan sok könyvet írtak már róla. Ennek ellenére persze érdekel, csak ha újabb erről szóló könyvvel találkozom, mindig az jut eszembe, hogy basszus, nem volt más téma?!
Ennek ellenére érdekel :D A könyv Guinevere-t helyezi a központba, neki is a gyermekkorát és a királynővé válása előtti időszakot. Kíváncsian várom, hogy hogy alakul majd a könyv fogadtatása, egyenlőre a goodreads-en is csak ketten olvasták, és amennyire látom az írónő is elsőkönyves.



D. M. Cornish: Foundling's Tale trilogy (Monster Blood Tattoo trilogy)

A bookdepository árait böngészve bukkantam rá, a második kötet fantasztikusan gyönyörű borítóját és hangzatos címét láttam meg először. A Seraphina mellett ez is felkerült a wishlist-emre annyira tetszik. Nem csak a borítók - bár ahogy látjátok az amerikai kiadás mindhárom kötete csodaszép (ehhez képest a brit vagy francia kiadás - na azokra soha nem figyeltem volna fel), hanem a tartalom is. Teljesen egyedi és részletes világfelépítést ígér, kissé steampunk és alternatív történelem szerű, egy árva fiú történetén keresztül bemutatva. Ééés vannak benne illusztrációk. Imádom ha egy könyvben rajzok vannak. Persze csak ha szépek. Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Robin McKinley: Spindle's End
Erre a könyvre is a bookdepository-n bukkantam rá. Olyan igazi mesekönyves borítója van - szerintem nagyon bájos. És tényleg meseregény, mégpedig egyike a manapság népszerű mese újraírásoknak. Ez Csipkerózsika történetét meséli el újra - amolyan tündérmese szerűen. Az írónő több mesét értelmezett már ily módon újra, amelyek a goodreads tanúsága szerint külföldön viszonylag nagy népszerűségnek örvendenek. A többi könyv amit találtam, viszonylag új, (kivéve még a Foundling's Tale) de ez meglehetősen régi, eredetileg több mint tíz éve, 2001-ben adták ki. Szívesen elolvasnám.


A könyvek közül a Foundling's Tale az abszolút nyertes számomra, nagyon szeretném elolvasni. A legtöbb kétségem a Lost Book of Fragrances-el kapcsolatban van, valahogy túl jól hangzik, hogy igaz legyen, olyan mint egy szuper film trailer, amihez képest maga a film csak egy ócska popcorn. De lehet hogy nincs igazam :D A második helyezett a Serphina, harmadik a Spindle's End
Éés ki tudja, lehet hogy valamelyik könyvről tényleg olvashattok majd pár hónap múlva itt.

Nektek melyik tetszik a legjobban? Melyiket olvasnátok el legszívesebben?

Már többször említettem, hogy közelmúltbeli elhúzódó felsőlégúti hurutjaimnak hála, jó sok regányt elolvastam. Ezek közül négyről tervezek írni a közeljövőben, a Muránói üvegfúvó-ról, a Sarah kulcsáról, Percy Jackson and the Lightning Thief-ről és a Green Rider sorozat második kötetéről a First Rider's Call-ról. Meglátjuk mi lesz belőle :D