Kristen Britain: Green Rider (Green Rider series #1)


Szeretnék egy nagyszerű könyvet a figyelmetekbe ajánlani. Ez a Green Rider Kristen Britain-tól. Amerikában eredetileg 1998-ban jelent meg a sorozat első kötete, a negyedik pedig tavaly februárban. A könyv külföldön ismert és sikeres, bár korántsem annyira felkapott mint a divatos YA fantasy-k, pedig nagyon jó! Mindenkit csak biztatni tudok az elolvasására!

Hol hallottam róla, mi indított arra hogy elolvassam:
A goodreads-en bogarásztam, és ráleltem egy Hidden Gems: YA fantasy novels címezetű listára, és itt akadt meg rajta a szemem, megtetszett a Keith Parkinson által rajzolt borító. A fülszöveg alapján nagyon érdekesnek tűnt, a pontszáma is jó volt, és egyből kedvet kaptam hozzá. Rá is kerestem a bookdepository-n, és felfedeztem a szerintem még gyönyörűségesebb angol kiadást, amelyet April Schumacher rajzolt, és azonnal meg akartam szerezni, még molyra is bekarcoltam. Végül más könyvek elé furakodtak, és így a Green Rider csak a február havi beszerzésem lett, de nemrég meg is érkezett, és mostanra már ki is olvastam.

A tartalmáról/fülszöveg:
Karigan G'ladheon always seemed to be getting into a fight, and today was no exception. But as she trudged through the forest, using her long walk home to contemplate her depressing future - and the expulsion it was bound to hold - a horse burst through the woodland and charged straight for her. The rider was slumped over his mount's neck with two arrows embedded in his back. Wherever his horse was taking him, he would be dead before they got there. There's nothing Karigan can do, as the young man lies dying on the road. He had sworn to carry out his mission as a Green Rider - one of the legendary messengers of the king - and he has a life or death message that must reach King Zachary. Karigan may be unable to save him, but she can deliver his message. He makes her swear to it, to keep it secret and, with his last breath, he warns her to 'beware the shadow man ...' Pursued by an unknown assassin, following a path only her horse seems to know, and accompanied by the silent specter of the original messenger, Karigan is going to become a legendary Green Rider herself. Caught up in a world of deadly danger and complex magic, compelled by forces she cannot understand, her simple promise to deliver a letter is about to become a race against time ...and a race for her life ...

Véleményem általában az egész könyvről:
Ezt a könyvet most kivételesen nem könyvesblogos kritika alapján választottam olvasnivalót, de szerencsére nem csalódtam. Az elejétől a végéig nagyon tetszett, és igazán jó szórakozást nyújtott.
A könyv egy képzeletbeli birodalomban, Sacoridiában játszódik, amelyet csak menet közben ismerünk meg, ezúttal hiányzik a fantasykban megszokott térkép a könyv elejéről. Sacoridia kicsit hasonlít a fantasy-k Középfölde szerű földjeihez, van mágia, bár jórészt feledésbe merült, vannak elfekhez hasonló elatian-ok is, de amúgy jórészt egyedi.
A prológus-szerű első fejezetet követően rögtön a történet közepébe vágunk. Akkor csatlakozunk Karigan-hez, amikor már körülbelül egy napja úton van az iskolából való elszökését követően, és Nem sokkal később keresztezi egy hosszú vágtától kimerült ló, haldokló lovasával a hátán. A lovas egyike a király legendás üzenetvivőinek, a Zöld Lovasoknak, és egy nagyon fontos üzenetet visz a királynak.  A haldokló Karigan segítségét kéri: vigye el helyette a rendkívüli fontosságú üzenetet a királyhoz. Karigan maga sem tudja miért, de elvállalja a feladatot, jóllehet akik a lovast megölték azóta is szorosan a nyomában vannak… Úgy tűnik az utat csak lova ismeri, az üldözőik pedig egyre közelebb kerülnek hozzájuk. Az út során többször is szembekerülnek ellenségeikkel, de barátokra is találnak.

Eltérően a most divatos YA fantasyktől, nem urban, hanem epic fantasy-vel van dolgunk, de ez egyáltalán nem válik kárára, Karigan  érthető és szeretető karakter, ugyanolyan könnyű vele azonosulni mint mondjuk Clary-vel a Végzet ereklyéiben. A többi karakter is jól ki van dolgozva.
A történet első kétharmada egy folyamatos hajsza, így izgalmakban nincs hiány, de a vége még ezt is túlszárnyalja. Eközben egyre több szereplőt ismerünk meg, és a Sacoridia földrajza és történelme is egyre jobban kirajzolódik előttünk. Az első kötet vége tulajdonképpen egészen lezárt, a fő konfliktus megoldódik, nincs óriási cliff-hanger, de természetesen tudjuk, hogy a Sacoridia békéjét fenyegető erők továbbra sem nyugszanak, és Karigan jövője is kérdéses. A végén van egy részlet a második kötetből, a First Rider's Call ból, ami néhány kérdést megválaszol, hogy újabbakat vessen fel. Minél előbb szeretném beszerezni a második kötetet is, a márciusi vásárfia valószínűleg ez lesz :)


Hangulata, atmoszféra:
A hangulat alapvetően könnyed, bár izgalmas és néhol kicsit feszült, izgulhatunk Karigan-ért folyamatosan, de nyomasztóvá nem válik. Olvasása során én is napfényben vagy esőben fürdő erdőkön vágtattam át. Nincsenek hosszadalmas leírások, de mégis képszerű, magam előtt láttam mindent.

Ami nagyon tetszett benne:
Karigan karaktere számomra nagyon szerethető, végig együtt éreztem vele. A ló, vagy ahogy további infó hiányában Karigan is hívja A Ló is nagyon jó fej. Amúgy nincs semmi természetfölötti képessége, "csak" egy nagyon okos ló. Tetszett a Lovasok leírása, ennek a rendnek az ötlete. Nagyon jó volt minden szereplő.

Ami nem:
Olyan ami nem tetszett végső soron nem volt, hiányoltam  a térképet egy kicsit, bár így is el tudtam képzelni nagyjából Sacoridiát, jó lett volna nézegetni időnként, más fantasyknél megszoktam, hogy mindig visszalapozok a térképért az elejére. Illetve még nem sikerült rájönnöm, hogy vajon a hírvivő rendet miért Green Riders-nek vagyis Zöld lovasoknak hívják. Nagyon mondjuk nem zavar, lehet hogy valamelyik további kötetben kiderül, vagy az is lehet, hogy az én figyelmemet kerülte el a magyarázat.



Külcsín (kívül-belül):
Én az angol kiadást szereztem meg a bookdepository-ról, a gyönyörűséges rajzolt lovas borítóval. Nagyon-nagyon szép! Teljesen el vagyok bűvölődve annyira tetszik :D Élőben még jobb mint képen! Nincs olyan extrázás mint a Könyvmolyképzős könyveknél, domborítás meg fényes és matt felületek váltakozása, de így simán is gyönyörű! Az enyém annyiban más, mint a kép amit az elejére feltettem, hogy a cím is nyomtatott betűvel van, mint ahogy a fenti képen Blackveil-en.
Jó minőségű, a mostanában megszokott vajszínű papírra van nyomtatva, kényelmesen olvasható betűmérettel. A nagyobb bekezdéseket kis lovacska választja el :)) Annyira bele vagyok most bolondulva a kinézetébe, hogy nagyon vigyáztam rá olvasás közben, bár ettől függetlenül olvastam asztalnál, fotelban és ágyban is, illetve evés közben, de nagyon jól bírta a megpróbáltatásokat.
A könyv amúgy nem olcsó, de nem is drága, a bookdepository-n egy magyar puhakötésű könyvvel kb egy árban van 9,22€ tehát kb. 2600 ft., amiből a Spread the Love akció segítségével 10% kedvezményt lehet kapni (vagy bármely más könyv árából, vagyishogy egy vásárlás végösszegéből) ahogyan én is kaptam :)) Nekem így 2454 ft volt. (Amúgy nem tudom, hogy van-e köze a múltkori bookdep-es bejegyzésben írt reklamációmhoz, de most megint ilyen jó kis hajtogatott karton könyvcsomagolban jött )

Belbecs (nyelvezet, fogalmazás és hasonlók):
A nyelvezete egyszerű, könnyen érthető, olvasmányos, de szép.

Értékelés:
10/10 
Ismét egy új kedvencet avattam :))
Saját magam számára is úgy tűnik, hogy ez meglehetősen vagy éppen túlságosan gyakran előfordul, de tulajdonképpen abból ered, hogy az olvasmányaimnak kis részéről írok csak bejegyzést. Idén ezen kívül már tizenegy regényt elolvastam, de ezek közül csak egyről írtam ajánlót, az Inheritance-é még piszkozatolva van, de hamarosan kész lesz. Ezzel együtt ez csak három ajánló tizenkét könyv közül, jobbára csak azokról írok, amik nagyon tetszettek.

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a könyvre, és remélem minél előbb be tudom majd szerezni a második kötetet is, és akkor majd arról is írok mindenképpen :) Remélem néhányatoknak sikerült felkeltenem a kíváncsiságát :)

Még arra nem sikerült rájönnöm, hogy összesen hány kötete lesz a sorozatnak. Bár lehet, hogy még az írónő sem tudja :) Persze szeretem én a hosszú sorozatokat, illetve a módjával hosszú sorozatokat szeretem. Nyolc-tíz résznél ne legyen hosszabb :D Bár mondjuk ennek eléréséig írhat még Kristen pár részt...

Könyv adatai:
  • Szerző: Kristen Britain
  • Cím: Green Rider
  • Kiadó: Gollanz Fantasy - Orion Publishing Group
  • Kiadás éve: 2011
  • Oldalszám: 586
  • Forrás: saját könyv a bookdepository.co.uk-ról
  • Értékelés könyves oldalakon: Moly.hu-n  még csak az én értékelésen van. Goodreads: 4,05 (de a goodreads csillagfelfogása kicsit más: 1 - didn't) like it=nem tetszett, 2 - it was ok= jó volt/elment, 3 - liked it = tetszett, 4 - really liked it= nagyon tetszett, 5 - it was amazing=lenyűgöző volt)
Kristen Britain


Interjúk az írónővel:
http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/tg/feature/-/26081/026-2991312-0073265
http://www.futurefiction.com/kristen_britain_interview.htm
Egy másik kép az írónőről


Képek forrása:
A második képen Keith Parkinson grafikája látható a könyv amerikai és első brit kiadásához.
http://www.keithparkinson.com/main.php
A harmadik képen April Schumacher grafikája látható a könyv új brit kiadásához.
http://aprilillustration.blogspot.com/