Jojo Moyes: Silver BayHol hallottam róla, mi indított arra hogy elolvassam: 
Láttam Jojo Moyes könyveket a könyves oldalakon, főként a Mielőtt megismertelek-et, jó értékelései miazz is tervbe volt véve ennek az olvasása, de aztán, ahogy az már lenni szokott, jöttek más könyvek. Viszont mikor ment a Mielőtt megismertelekből készült film a moziban, meglepő módon egy férfi kollégám ajánlotta megnézésre, nagyon elismerőn nyilatkozott róla. Ezt követően nem hagyhattam ki a film megtekintését, és Khaleesi és a szemöldökei nem hagytak cserben :D Viccet félretéve tényleg nagyon jó film volt, olyannyira hogy a megtekintése után rögvest el is akartam olvasni a folytatásával együtt. Csakhogy a megszokott e-book beszerző helyemen a Me before you sőt a még kinézett The One Plus One/Páros, páratllan sem volt elérhető, viszont megtaláltam a Paris for One-t (ami egy nagyon jó novella) és a Silve Bay-t is. Miután a párizsi novellát kivégeztem, elkezdtem hát olvasni a Silver Bayt is.

 A tartalmáról/fülszöveg: 

"When Mike Dormer heads out from London to a small seaside town in Australia to kick-start a hotel development, he expects just another deal. But Silver Bay is not just any seaside town, and the inhabitants of the eccentric ramshackle Silver Bay Hotel - the enigmatic skipper Liza McCullen, her ten-year-old daughter, and her legendary shark-catching aunt Kathleen, as well as the crews of the local whale-watching boats - swiftly begin to temper his own shark-like tendencies. He is left wondering who really has the greater right to the bay's waters. As the development begins to take on a momentum of its own, and the effect on the whales that migrate past the bay begins to reveal itself, Mike's and Liza's worlds collide, with dramatic results. New, unforeseen hazards emerge to confront both the creatures and the McCullen women. How close can you get, before you end up destroying what you love?"


Véleményem általában az egész könyvről: 
Elavarázsolt és teljesen a hatása alá vont. Sírtam és nevettem, nem akartam hogy véget érjen, és alig vártam hogy megtudjam hogyan is végződik. Váltott nézőpontú a történet, és részben emiatt is - számomra kicsit lassan indult be. Az elején nem igazán kedveltem meg a szereplőket, Kathleen-t és Hannah-t kivéve, és eleinte zavaró volt a narratíva váltás. Aztán megismertem egy kicsit mindenkit, "belerázódtam" a történetbe, és onnan alig akartam letenni. Szerencsére a mai napon volt is időm a könyv utolsó 3/4 részének befalására kivételesen :)
/giddy sense of freedom/Hangulata, atmoszféra: 
Eleinte kicsit melankolikus, és később sem vidám, bár vannak mosolygós, napfényes, családias hangulatú részei a regénynek, de mégis belengi a Liza múltját övező rejtély és a készülő beruházás miatti feszültség.


Ami nagyon tetszett benne:
A helyszín, az első részek után a szereplők, a hangulata is nagyon jó volt. Tulajdonképpen imádtam az egész regényt. Ilyenkor mindig bajban vagyok, nehéz megmondani, pontosan mi volt a jó. Számomra nagyon érzékletes volt a könyv, szinte éreztem a tengert -illetve óceánt, a sót, a napfényt a szelet, a szereplők örömével és bánatával együtt.

Ami nem: 
Flavia de Luce óta, illetve Amadea Pite kritikája óta sokat gondolkodtam rajta, hogy a különböző regényekben megjelenített gyerekszereplők - különösen a Flaviához illetve ebben a tekinttben Hannah-hoz is hasonlóan koravén gyerekek ábrázolása mennyire tekinthető reálisnak. Sajnálattal kell közöljem, hogy úgy általánosságban nem jutottam semmi eget rengetőre. A helyzetem kicsit sajátos - nincs testvérem vagy saját gyerekem még akikből kiindulhatnék, viszont a sógornőm ilyesmi korú volt mikor megismerkedtünk, illetve a munkámból kifolyólag is sok gyerekkel találkozom. A valóságban és a könyvekben sem lehet általánosítani. Hannah karaktere szerintem reális lehet, el tudok képzelni egy ilyen kislányt mint ő.
Miután a könyv elolvasása által okozott élmény és eufória lecsillapodott bennem egy kicsit, elgondolkodtam azon is, hogy vajon az a bizonyos rejtély történhetett-e úgy, ahogy elvileg történt, de tulajdonképpen azt hiszem igen.
A könyv eleje valóban egy kicsit rázós volt, nehezebben sikerült ráhangolódnom, annyira nem kötött le, de aztán már nem volt gond.
A végét talán ki lehetett volna részletesebben fejteni, be lehetett volna még egy új nézőpont fejezetet szúrni, de az epilógussal tulajdonképpen lezárt, kerek történet az egész.
Akárhogy keresgélek olyan igazi belekötnivalót nem sikerül találnom. Lehetséges, hogy nem vagyok eléggé kritikus.

Külcsín (kívül-belül): 
E-book volt, úgyhogy nem tudom. A Kindle-m jól néz ki :)

Belbecs (nyelvezet, fogalmazás és hasonlók): 
Érthető, érzékletes nyelven volt megírva. A fogalmazás finomságaira angolul nem vagyok úgy kihegyezve mint magyarul, de mindenesetre nekem tetszett. A fejezetek elosztása világos, jól követhető volt, minden fejezet elején egyértelmű jelöléssel, hogy kinek a nézőpontjából olvassuk a dolgokat.

Értékelés: 

9/10 


Könyv adatai: 
 Szerző: Jojo Moyes
 Cím: Silver Bay
 Eredeti cím: Silver Bay
 Fordító: magyar fordítása ég nem jelent meg
 Kiadó: Hodder
 Kiadás éve: 2008
 Oldalszám: 392
 Forrás: Kinde e-book

Értékelés könyves oldalakon: Moly: -; Goodreads: 3.57 /5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Hozzászóló!

Nagyon örülök minden hozzászólásnak, és éppen ezért nem szeretnék semmilyen hozzászólás korlátozást bevezetni. De egy bejegyzés kapcsán kialakuló beszélgetést sokszor nehéz nyomon követni, ha már a sokadik "Névtelen" ír hozzászólást.

Ezért ha nincs goggle fiókod / open ID-d stb. kérlek: használd a megjegyzés írása mint: név/URL opciót!

AZ URL-hez bármely oldalt linkelhetsz, pl a moly.hu profilodra mutatót is!