Maryrose Wood: Éjmély (Méregnaplók - Poison Diaries #2)


Hol hallottam róla, mi indított arra hogy elolvassam: 
Az első kötetről nagyon sok jót olvastam tavaly különböző könyvesblogokon, minekutána nem tudtam ellenállni és megvettem magamnak, mert akciós volt, meg érdekelt is, és így muszáj volt. Aztán elolvastam, és nekem is nagyon tetszett, alig vártam a második kötet megjelenését. Sokszor rákerestem, hogy vajon mikorra várható a megjelenés, de nem találtam semmi magyar infót, és láttam hogy az angol is csak idén ősztől kapható, így aztán azt hittem, hogy várhatok a magyarra még jó pár hónapot, de egyszer csak azt találtam december elején, hogy nemhogy előrendelhető, de már kapható is a Líránál, így aztán rögtön lecsaptam rá. (nagyon szeretem a Lybrum kiadót, jók a könyveik, de igazán tartalmazhatna a honlap kissé több infót, és sok rész már vagy egy éve feltöltés alatt, háát jó lassú a feltöltés :D) A Líránál ez volt az első netes rendelésem, és hirtelen elmebajtól vezérelve hozzácsaptam a Kísértés Rt.-t is, amin alig pár hete akadt meg a szemem. (el is kezdtem olvasni, és tetszik is, de szegény egyenlőre alulmaradt a többi könyvvel és az időhiánnyal szemben). Pár nappal később kaptam is e-mailt, hogy átvehetem, örömmel loholtam gyakszi után délután a boltba, és ott kicsit csalódott lettem, mert Éjmély helyett Méregnaplókat hoztak nekem, és az eladónő sem volt túl kedves. Mondta, hogy nekik van bolti készleten, de nem tud abból adni csak teljes áron, aztán otthon mégis várt este az e-mail, hogy másnap mehetek, mert adnak egyet a bolti készletből. Szóval aztán csak megkaptam, és hamarosan el is kezdtem olvasni, és hamar végeztem is vele, ezt követően azonban jó sokat vártam a bejegyzés megírásával, úgyhogy emlékeim már nem a legfrissebbek.

A tartalmáról/fülszöveg:
 A mondás szerint ami nem öl meg, az erősebbé tesz. Nincs ez másként a növények világában sem – minden csak a dózison múlik. A tizenhat éves Jessamine Luxton épp hogy felépült súlyos betegségéből, ám azzal kell szembesülnie, hogy az általa ismert világban semmi nem az, aminek látszik. A Méregnaplók-trilógia második kötetében újra elmerülhetünk a gyógyító és mérgező növények sötét és veszedelmes birodalmában, ahol sosem szabad elfelejtenünk, hogy a megfelelő dózisban minden méreg: még a szerelem is.

Véleményem általában az egész könyvről:
Nem tudtam letenni, csak faltam a sorokat, oldalakat, hamar ki is olvastam. Tetszett is, nagyon, csak valahogy megülte kicsit a hangulatomat, nem véletlenül, hiszen ez sokkal sötétebb és nyomasztóbb mint az első kötet. És ez nem egy rossz dolog, azt hiszem csak én voltam érzékenyebb lelkiállapotban, talán a Drága Tess! után jól jött volna még néhány Zafírkékhez hasonló nagyszerűen könnyed és vidám olvasmány.
Ezúttal két szemszögből követhetjük az eseményeket, a Gyom és Jessamine által átélteket is láthatjuk. Emellett kicsit többet megtudhatunk ezen kitalált világ mozgatórugóiról, nekem nagyon tetszenek az írónő által felvázolt eszmék.

Hangulata, atmoszféra:
Számomra igazán sötét és nyomasztó volt, igazi dark gothic hangulat. Kicsit úgy éreztem, hogy nagy volt a váltás az első kötethez képest, bár a befejezése alapján várható volt. Ennek ellenére nagyon jó tetszett, igazán erős atmoszférája volt, teljesen magával ragadott és nem eresztett, csak a végén kissé megtépázva :D
Úgy gondolom, hogy ez a könyv már tényleg young adult. Nem mintha annyira durva lenne (bár előfordul benne gyilkosság. szex meg minden), inkább tényleg a hangulat miatt.

Ami nagyon tetszett benne:
A háttéreszme, és Gyom részei, ezek felüdülést jelentettek Jessamine fejezetei után. Ő nagyon sokat változik az első részhez képest, bár egyetérteni sokszor nem tudok vele, de végig érthető marad mit miért csinál. És itt is megmutatkozik a regény egydisége, Jessamine sorsa egyáltalán nem úgy alakul, haogy azt egy sablonos hősnőtől megszokhattuk, és egyáltalán, tényleg nincs sok sablon ebben a sorozatban

Ami nem:
Ilyen tulajdonképpen nem volt, bár most annyira nem passzolt a hangulatomhoz a könyv (vagyis inkább túl jól passzolt), ez a történet így jó.

Külcsín (kívül-belül):
Én ismét a puhakötésű verziót szereztem be. Jó minőségű, tartós könyv. A borítója szerintem sokkal szebb mint az első részé, abból nekem jobban tetszett az angol kiadásé. Persze a magyaron is szép a két kéz, meg mögöttük a gótikus boltív, meg illik is a könyvhöz, de élőben valahogy nem az igazi, túl animált. Az angol borítók talán egységesebb megjelenést kölcsönöznek a sorozatnak, nem is tudom a két második kötet közöül melyik tetszik jobban. A lapok szép törtfehér/vajszínűek ahogy én szeretem, és kellően vastagok, a betűk kényelmesen olvasható méretűek.

Belbecs (nyelvezet, fogalmazás és hasonlók):
Ez teljesen jó volt, nem emlékszem rá, hogy lettek volna benne olyan mondtatok vagy szófordulatok amiket nem éreztem megfelelőnek, minden a helyén volt.

Értékelés:
9 + kedvenc faktor / 10
Az előző bejegyzésben írt értékelési nehézség után, azt hiszem megújítom egy kicsit a pontozási rendszeremet, de csak annyiban, hogy a pontszámban nem fog érni, hogy kedvenc-e vagy sem. Próbálom objektíven felmérni a könyvek "abszolút értékét", az olvasási élmény, a történet, a szereplők, a hangulat és a nyelvezet szépsége alapján, ami persze lehetetlen, de azért próbálkozom. Most  kicsit úgy érzem, hogy ettől nagyrészt független, és nagyon szubjektív az, hogy én mennyire szeretem meg az adott történetet. Persze az élmény, a tetszés faktor így is benne marad a pontozásban, csak az imádom faktort veszem ki, de majd meglátjuk. REz kost így kissé zavaros, de én értem. Azt hiszem :D
Így aztán 9 pontot kap az Éjmély, ami nagyon jó volt, és tetszett is, csak valami miatt mégsem érzem 10 pontos élménynek, de lehet hogy ez csak az akkori depire érzékenyebb lelkiállapotom miatt van.
De hogy mindenkit összezavarjak visszamenőleg nem írom át a pontszámokat. Egyrészt azt hiszem ez a pontozás úgyis változni fog, másrészt pedig néha a véleményem is változik idővel.

Könyv adatai:

Szerző: Maryrose Wood
Cím:Éjmély -Méregnaplók #2
Eredeti cím: Nightshade - Poison Diaries #2
Fordító: Hudácskó Brigitta
Kiadó: Lybrum Kiadó
Kiadás éve: 2011 (angol kiadás dátuma:2011)
Oldalszám: 214
Forrás: saját könyv
Értékelés könyves oldalakon: Molyon még nincs elég értékelés ahhoz hogy százalékot jelezzen ki, Goodreads-en pedig 3,76 / 5 152 értékelés alapján. (de a goodreads csillagfelfogása kicsit más: 1 - didn't like it=nem tetszett, 2 - it was ok= jó volt/elment, 3 - liked it = tetszett, 4 - really liked it= nagyon tetszett, 5 - it was amazing=lenyűgöző volt)

Maryrose Wood

4 megjegyzés:

 1. Heló!(: Nagyon tetszett a leírásod, még nagyobb kedvet csináltál a második rész elolvasásához. (Ugyanis az elsőt már én is olvastam :D) Szóval, azt szeretném kérdezni nem tudsz esetleg vmi honlapot ahonnan letölthetném a második kötetet?(: Sokat segítenél vele! Ha tudnál vmit, akkor értesíts facebookon mint Zsuzsanna Nyéki :D Arról ismersz meg, hogy egy napszemüveges, szőke hajú csaj és a becenévnél Zsanna ;) Előre is köszi!(:

  VálaszTörlés
 2. Szia! Egy kérdéssel fordulnék hozzád, mégpedig: nem tudsz valamit a harmadik részről? Egy angol honlapon azt olvastam, hogy talán ki sem fogják adni (ez viszont nem biztos, mert csak felhasználói hozzászólás volt). Szóval van bármi információd ezzel kapcsolatban? Ha tudsz valamit, légyszives írj e-mailt erre a címre: kawitch011@gmail.com
  Előre is köszi a választ!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Ne haragudj a kései válaszért! Megpróbáltam én is utánanézni,de semmilyen pontos információt nem találtam erre vonatkozólag, valóban kétséges a megjelenés, de hivatalos oldalon nem találtam semmit erre vonatkozóan...
   Reméljük azért megjelenik, ha kicsit később is!

   kai

   Törlés
 3. Szia!
  Én ezzel kezdtem nem az eggyel :) De nagyon tetszett , fantasztikusan jó volt olvasni :D

  VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Nagyon örülök minden hozzászólásnak, és éppen ezért nem szeretnék semmilyen hozzászólás korlátozást bevezetni. De egy bejegyzés kapcsán kialakuló beszélgetést sokszor nehéz nyomon követni, ha már a sokadik "Névtelen" ír hozzászólást.

Ezért ha nincs goggle fiókod / open ID-d stb. kérlek: használd a megjegyzés írása mint: név/URL opciót!

AZ URL-hez bármely oldalt linkelhetsz, pl a moly.hu profilodra mutatót is!