Anne with an E - új sorozat Lucy Maud Montgomery könyvsorozata alapján


Mozivászonra vagy tévéképernyőre álmodott könyvadaptációból szerintem van szörnyű, kicsit borzasztó, elmegy de utálom és jó kategória. Sajnos az előbbi kategóriákba jóval több filmet tudnék találni, mint az utóbbiba. De csak hogy a kedvenc könyveim közül válogassak, szörnyű az Eragon film. Csak kicsit borzasztó a Villámtolvaj (igazából egész nézhető, csak hát a könyvekkel összevetve nagyon nem állja meg a helyét).  Elmegy, de utálom a Harry Potter filmeket (kivéve az elsőt az jó volt). Éés jó volt (és imádom) a Gyűrűk Ura trilógiának a filmjeit. Rendezői változatban méég jobb, de ez csak zárójelbe. Kicsit bajban vagyok a Kis herceg 2015-ös animációs adaptációjával, amit kb. a 80%-ig imádtam, aztán a befejezésével elrontották az egészet. Hasonlóképpen vagyok a Hobbit trilógiával, ahol elég lett volna egy filmben feldolgozni Tolkien remek gyermekkönyvét. Így kicsit felemás, és irrtó hosszú és szétfolyó alkotás lett szerintem. Csak hát úgy nem hozott volna annyi pénzt. Emellett van persze jó néhány alkotás, amit csak filmben láttam, de sokkal másabb úgy nézni egy adaptációt, hogy rajongsz az eredetiért. Nehéz megfelelni a könyvmolyok igényeinek :)

Néhány hónapja találkoztam a hírrel valahol az interneten, hogy a Netflix "Anne with an E" címmel adaptálja örök és gyermekkori kedvenc könyvsorozatomat, az Anne-t Lucy Maud Montgomery-től. Ismét, hiszen volt már néhány próbálkozás, még anime sorozat is készült belőle. Tudom, sokaknak a 80-as években készült sorozat az igazi, és bár emlékeim megkoptak már, az eleje valóban igazán jól visszaadja a könyv hangulatát. Ami miatt mégis keserű ízzel a számban emlékszem rá, az a második és harmadik részként ugyanazzal a (amúgy igazán jó) szereplőgárdával készült filmek, amik olyannyira eltérnek a könyvtől, hogy tulajdonképpen semmi közük hozzá, főként a harmadiknak, kár volt őket elkészíteni. Olyan ez, mint amikor gyermeki hangulatban megnézed a Disney Pocahontas meséjét, aztán gyanútlanul, naivan a Pocahontas 2-t is, ami arccal vág bele egy sáros pocsolyába. Én így éreztem magam az "Anna 3"-tól, így aztán igyekeztem elfelejteni az egészet. A Pocahontassal emiatt aztán úgy voltam, hogy számomra csak az első létezik, az Anne-el meg úgy, hogy ott van a könyv, inkább olvasom azt.

Így aztán, amikor először rosszakat hallottam az új sorozatról, úgy döntöttem nem kell ez nekem. Aztán ismét többször szembetalálkoztam vele, és elgondolkodtam. A Netflix a Stranger Things-el és a Lemony Snicket első évadával eddig nem okozott csalódást, lehet hogy mégis meg kéne vele próbálkoznom. Végül, néhány napja a moly Montgomery zónájába felkerült egy karc a sorozattal kapcsolatban, és az első hozzászólók szörnyűnek találták a sorozatot. Furcsa módon ez adta meg az utolsó lökést, hogy megnézzem a trailer-t:

És engem elvarázsolt. Úgy éreztem, hogy még az "eredeti" 80-as évekbeli minisorozatnál is közelebb került a könyvhöz. Az Anne-t játszó kislány sokkal jobban hasonlít a könyvbeli Anne-hez, akit Mrs. Lynde véznának és csúnyácskának nevez. Igazából nem csúnya kislány, de valóban vékony, csupaszem, csupaszáj mint Anne a könyvben. És nekem igenis könyves hangulata volt. Így aztán elkezdtem nézni, bokros teendőim miatt részletekben, de csak daráltam :)

Az első, majd a második rész után is lelkendeztem kicsit a karc hozzászólásaiban a molyon :)


Ma pedig az első évad végére értem, megnéztem mind a hét részt.
És összességében én ajánlom megnézésre. Mindenkinek, aki hajlandó egy picit elvonatkoztatni a könyvtől, és kicsit más, talán reálisabb színben látni az eseményeket. Az alkotók az első rész 2/3-ig gyönyörűen, könyvhűen, tényleg szinte szó szerint követik a regény eseményeit. Gyönyörű és megható, és Anne felnőtt fejjel nézve a nagy szavaival és drámai gesztusaival tényleg olyan furcsa, szeretnivaló és mulatságos, mint amilyennek a felnőttek látják a könyvben.
Aztán jön az a bizonyos, 90°-os fordulat az első rész 2/3 részénél, és a rajongó kicsit beledermed a fotelbe: "De hát ez a könyvben nem is így történt!"
Emlékeztek, amikor a Két torony filmben Faramir nem engedi el a Hobbitokat, hanem fogolyként magával viszi őket? Anno a barátaimmal a moziban szinte egy emberként hördöltünk fel... Szükséges drámaibb fordulat? Igaz, ami igaz a második kötete Tolkien trilógiájának nem olyan fordulatos :) De meg tudtam bocsátani a filmnek ezt, és még sok mást, mert létrehozott egy olyan saját, filmes Gyűrűk Ura világot, ahol jól éreztem magam, és ahol minden a helyén volt.

Ilyen ez az új sorozat is, kicsit realistább felfogással veszi be magát Avonlea-ba.
Hiszen legyünk őszinték: L. M. Montgomery leányregényt írt. És valószínűleg szándékosan, de kihagyta belőle az élet legcsúfabb oldalát. Olyan ez mint egy tündérmese: ahogy Anne elnyeri méltó helyét a Zölmanzárdos házban, csodálatos közegbe kerül, s tündérmesei bukkanókon át ugyan de boldogan él, amíg. Igen, van a sorozatban bánat és szomorúság, van benne gyász, de mintha végig egy rózsaszín függönyön át szemlélnénk a világot, és ettől lesz olyan mesés minden. És igen, ez része a varázsnak, oka annak hogy ennyire imádom a könyveket.
De ha belegondolsz, igazából, a valóságban így történhetett volna mindez? Egy kicsi, pletykás faluban, teli puritán, vallásos és valljuk be, szűklátókörű emberekkel, vajon rögtön befogadnák a különc Cuthbert testvérpár által befogadott lelencet? Akit ugye, ki tudja honnan szalajtottak? Szerintetek, Josie Pye-on kívül soha nem csúfolta Anne-t senki?

És nem, nem teszik az eseményeket teljesen komorrá, és szürkévé, megmarad a derű, és a báj, de mégis, kicsit realisztikusabb az egész. Anne nem csak bájos, hanem a könyvben is leírt módon a kicsit eltúlzott drámai gesztusai, nagy szavai szándéka ellenére viccesé teszik; habókos, és néha bizony önző és hisztis is. De 13 éves kora létére most lehet először igazán gyerek, így belefér, nem?

Az első rész után tényleg csak nagyjából követjük a könyv eseményeit, Gilbert családja és sorsa sem olyan mint a könyvben. Ruby Gillis is másabb, egy bájos kislány alakítja, de itt Jody a legcsinosabb (és változatlanul leggonoszabb) lány az osztályban. Egyenlőre csak Mr. Philips van, Miss Stacey-nek és az Allen házaspárnak még se híre se hamva.
A szereposztás egyébként egészen remek szerintem: nem csak Anne, de Marilla és Matthew is nagyon hasonlít a könyvbeli karakterükre. Nem teljesen úgy történnek a dolgok, ahogy ott, de ők ugyanazok az emberek, karakterek. És Mrs. Lynde! Írtam a molyon, hogy előszörre furcsa volt, túl fiatalnak találtam, de ahogy a karakterét hozza, valami fergeteges! Irtó jókat nevettem rajta. Diana is jó választás volt, de ő nem annyira kiemelkedő számomra. A Gilbert-et játszó fiú nagyon Gilbert-es, és Miss Josephine Barry is nagyon jó.

A molyon azt írtam, hogy "azt hiszem, innentől számíthatok rá, hogy a forgatókönyv csak nagyjából követi a könyv eseményeit. Ami részben baj, hiszen az eredeti történet is igencsak megállja a helyét, s mint ilyen igenis maradhatott volna. De ha marad az első rész színvonala, ha lesz oka és értelme, értéke a változtatásoknak, akkor meg tudok vele barátkozni." Nos, eddig az első évad során a sorozat számomra hozza az első rész színvonalát, és a könyvtől eltérő eseményekkel annyit mindenképpen elértek, hogy a könyvtől függetlenül, önálló alkotásként kell értékelnünk azt. Nekem eddig tetszik! Ha teljesen a könyves hangulatra vágysz, valóban nem teljesen a te alkotásod ez a sorozat, hiszen ahhoz csak az első részben hűek. De ha elfogadsz egy időnként nem fekete-fehér, hanem a szürke árnyalataiban játszó, de még mindig gyönyörű Avonlea-t, akkor tetszeni fog.
A fényképezés is megérdemel egy külön misét, nagyon szépen van filmezve az egész sorozat, maga a táj, és az emberek is, ahogy néha egész közelről mutatja azokat a kis rezdüléseket, gesztusokat, majd ismét eltávolít, nekem nagyon bejött.

A főcímet és a dalt is sikerült megkedvelnem. A főcím szerintem Anne álomvilágát mutatja, nekem tetszik. Elsőre furcsa, de jó. A dal is furcsa volt, kicsit country-s, de illik a sorozathoz, megtetszett ez is.
Nekem eddig: 8/10.


A sorozat Netflixen elérhető!

Képek forrása:

http://www.artofthetitle.com/title/anne/
http://www.indiewire.com/2017/05/netflix-anne-with-an-e-main-titles-imaginary-forces-brad-kunkle-tragically-hip-1201833015/
http://www.imdb.com/title/tt5421602/?ref_=ttawd_awd_tt
http://anne-with-an-e.wikia.com/wiki/Anne_with_an_E_Wiki
http://anne-with-an-e.wikia.com/wiki/Special:Images
https://en.wikipedia.org/wiki/Anne_(TV_series)

2 megjegyzés:

 1. Sokáig ódzkodtam ettől a sorozattól, mert nekem Anne (e-vel! :) ) annyira összefonódott Kevin Sullivannel és Megan Follows-szal.
  De most kedvet csináltál hozzá, biztosan be fogom ütemezni majd!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Remélem tetszeni fog, tényleg :) Molyon úgy látom azok vagyunk kisebbségben akiknek tetszett, úgyhogy kíváncsi vagyok, Te mit szólsz majd hozzá, mindenképpen írd meg!

   Törlés

Kedves Hozzászóló!

Nagyon örülök minden hozzászólásnak, és éppen ezért nem szeretnék semmilyen hozzászólás korlátozást bevezetni. De egy bejegyzés kapcsán kialakuló beszélgetést sokszor nehéz nyomon követni, ha már a sokadik "Névtelen" ír hozzászólást.

Ezért ha nincs goggle fiókod / open ID-d stb. kérlek: használd a megjegyzés írása mint: név/URL opciót!

AZ URL-hez bármely oldalt linkelhetsz, pl a moly.hu profilodra mutatót is!